Canada va deschide in viitorul apropiat o baza militara de antrenament la unul din punctele sale de frontiera aflate la aproximativ 500 de kilometri de Polul Nord. Anuntul a fost facut sambata de prim-ministrul canadian, Stephen Harper, aflat la Golf
Canada va deschide in viitorul apropiat o baza militara de antrenament la unul din punctele sale de frontiera aflate la aproximativ 500 de kilometri de Polul Nord. Anuntul a fost facut sambata de prim-ministrul canadian, Stephen Harper, aflat la Golful Resolute (teritoriul Nunavut), una din cele mai nordice asezari de pe teritoriul Canadei, orasel care va gazdui viitoarea baza militara. Canada va investi cateva milioane de dolari in noua baza, care va avea o prezenta permanenta de 100 de militari canadieni antrenati in operatiuni militare la temperaturi extrem de scazute. De asemenea, Canada va investi alte 100 de milioane de dolari in constructia unui port maritim de mare adancime in Nanisivik (teritoriul Nunavut), localitate canadiana aflata si ea in nordul extrem al tarii, nu departe de marginea banchizei polare. Noul port urmeaza sa devina o baza de alimentare cu carburanti si alte elemente logistice pentru fortele militare canadiene din zona polara. De remarcat ca informatii neconfirmate vehiculate in presa canadiana dezvaluie ca una din cele doua baze ar include si un comandament militar canadian pentru situatiile de urgenta din zona polara.
Seful Guvernului de la Ottawa a facut o legatura directa intre aceste initiative si interesele strategice ale Canadei in zona Cercului Polar. Practic, Stephen Harper a indicat ca ia foarte in serios noile revendicari teritoriale ale altor tari asupra zonei polare, ca si duritatea actiunilor care vor continua in aceasta criza: "Noul Guvern al Canadei intelege ca primul principiu al suveranitatii zonei arctice este <<o exploatezi sau o pierzi>>. (...) Initiativele noastre demonstreaza ca prezenta canadiana in arhipelagul arctic va continua pe termen lung", a avertizat prim-ministrul de la Ottawa. Afirmatiile premierului canadian sunt o referire evidenta la ultimele actiuni ale Rusiei in zona Cercului Polar: in contextul unei posibile incalziri ale calotei polare care ar face accesibile uriasele rezerve de petrol si gaze de la Cercul Polar, Moscova a revendicat recent jumatate din suprafata Cercului Polar. Intre timp, Guvernul de la Copenhaga a formulat si el, sambata, o revendicare similara cu cea a Moscovei, sustinand ca Polul Nord ar apartine legal Danemarcei, datorita aceluiasi lant Lomonosov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.