Consultantul international Vadim Benyatov - acuzat in dosarul privatizarilor in energie - poate parasi Bucurestiul si implicit Romania, neavand alta interdictie, in urma deciziei definitive de luni a instantei supreme.

Magistratii Inaltei
Consultantul international Vadim Benyatov - acuzat in dosarul privatizarilor in energie - poate parasi Bucurestiul si implicit Romania, neavand alta interdictie, in urma deciziei definitive de luni a instantei supreme.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins luni recursul procurorilor impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti privind ridicarea interdictiei de parasire a localitatii in cazul lui Benyatov, transmite Rompres.

Imediat dupa aflarea verdictului, Vadim Benyatov a declarat ca nu va parasi, totusi, tara, pana nu vor fi incheiate procedurile de urmarire penala ale Parchetului.

Decizia de luni a ICCJ este definitiva si irevocabila.

Reprezentantul Ministerului Public a sustinut luni, in fata instantei, motivele de recurs ale Parchetului, apreciind ca hotararea Curtii de Apel Bucuresti este dincolo de orice limita legala, instanta substituindu-se altei puteri atunci cand a afirmat, in motivarea deciziei, ca procurorul nu este magistrat. De asemenea, procurorul de sedinta a mai sustinut ca hotararea instantei de fond nu a fost motivata suficient, aceasta fiind formata doar din doua fraze.
Tot in expunerea motivelor de recurs, s-a mai mentionat ca decizia Curtii de Apel Bucuresti este gresita atunci cand argumenteaza in motivarea hotararii ca procurorul nu prezinta garantia de impartialitate si ca urmarirea penala in cazul lui Benyatov a fost incheiata.

Reprezentantul Parchetului a precizat ca Vadim Benyatov se afla din 19 februarie in procedura de prezentare a materialului probatoriu, de la care lipseste, vine cand are chef, spune ca este bolnav desi nu aduce acte medicale doveditoare si ca are un comportament necorespunzator, punandu-si picioarele pe biroul procurorului.

In replica, avocatul lui Vadim Benyatov a sustinut in fata instantei ca este imposibil ca clientul sau sa aiba un astfel de comportament si ca este o jignire din partea Parchetului la adresa acestuia. De asemenea, avocatul a afirmat ca Benyatov, fiind cetatean american, i se aplica dreptul in materie de straini, respectiv legea speciala care spune ca le este interzisa circulatia libera intr-o anumita tara cetatenilor straini daca sunt inculpati in dosar.

Saptamana trecuta, judecatorii instantei supreme au amanat judecarea cauzei deoarece un membru al completului de judecata a facut o cerere de abtinere. Tot atunci, magistratii au mai stabilit ca, pana la termenul de luni, sa fie decisa componenta completului de judecata, dar si asigurarea traducerii de catre un interpret.
Judecarea recursului a fost amanata si in urma cu doua saptamani, avocatul lui Vadim Benyatov cerand timp pentru a studia motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti, dar si motivele de recurs ale Parchetului.

In 31 iulie, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat revocarea masurii de prelungire a interdictiei impuse lui Vadim Benyatov de a parasi localitatea, constatand ca masura preventiva este ilegala si nu se justifica.

Vadim Benyatov, director al firmei Credit Suisse First Boston Europe Ltd Londra, este urmarit penal pentru spionaj si subminarea economiei nationale. El este cercetat in stare de libertate, dupa ce judecatorii ICCJ au decis eliberarea acestuia din arestul preventiv, dar si a fostilor functionari ministeriali Mihai Radu Donciu si Dorinel Mucea si a consultantului international Stamen Stancev, inlocuind masura arestarii lor cu obligatia de a nu parasi Bucurestiul. In cazul lui Vadim Benyatov, cercetarile au fost extinse pentru infractiunea de subminare a economiei nationale. Anchetatorii au stabilit ca el a folosit informatii din Ministerul Economiei si de la Nuclearelectrica pentru achizitionarea de energie electrica in favoarea grupului multinational Marco, in dauna economiei nationale.

Cei patru inculpati sunt acuzati de spionaj si constituirea unui grup infractional organizat, cu scopul de a obtine si transmite informatii despre privatizarea unor mari companii de stat romanesti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.