Circa 100.000 de islamisti s-au intilnit pe un stadion din capitala Indoneziei, Jakarta, pentru a sustine reinfiintarea califatului in lumea musulmana.

Grupul islamic Hizb ut-Tahrir (Partidul Eliberarii) care a organizat conferinta a declarat ca este vorba despre cea mai mare adunare a activistilor musulmani din intreaga lume. Gruparea este ilegala in multe tari de pe glob, iar vorbitorilor li s-a interzis intrarea in Indonezia. Un califat - stat unic pentru musulmani - a existat pina in 1924, cind a fost abolit de catre Mustafa Kemal Ataturk. Aceasta este forma ideala de guvernare, sustine gruparea Hizb ut-Tahrir, pentru ca se conduce dupa legile lui Dumnezeu, asa cum sint ele scrise in Coran, mai degraba decit dupa legile omenesti.

Liderii grupului creat in 1950 de juristul palestinian Taqiuddin an-Nabhani sustin ca vor sa infiinteze califatul fara scopuri violente, dar expertii considera ca din punct de vedere ideologic se apropie de principiile Jihadului.

Audienta a fost impresionanta, majoritatea fiind femei care au traversat Indonezia pentru a participa la conferinta, relateaza BBC. In schimb, rind pe rind, in ultimele zile, sapte dintre cei care urmau sa tina discursuri si-au declinat prezenta la eveniment, printre care controversatul cleric indonezian Abu Bakar Ba’asyir, care a fost sfatuit sa stea deoparte din motive de securitate.