China repeta experimentul Big Brother din Londra la scara nationala. Este un efort aproape supraomenesc. Dar noua tehnologie dezvoltata de chinezi poate fi catalogata foarte usor ca o violare a drepturilor omului.


Cel putin 20.000 d
China repeta experimentul Big Brother din Londra la scara nationala. Este un efort aproape supraomenesc. Dar noua tehnologie dezvoltata de chinezi poate fi catalogata foarte usor ca o violare a drepturilor omului.


Cel putin 20.000 de camere de luat vederi au fost instalate pe strazile orasului Shenzhen din sudul tarii. Nu mai ramane decat sa fie conectate la computerele furnizate de o companie americana care a dezvoltat un soft prin care sunt recunoscute de la distanta figurile infractorilor urmariti de politie.


CARDURI INTIME. De vreo doua saptamani, autoritatile chineze au inceput sa imparta carti de identitate noi la populatie. Cardurile contin cipuri speciale, unde sunt inregistrate informatii legate de numele si adresa posesorului lor, dar si un scurt CV care sa cuprinda experienta educationala si profesionala, religia, etnia, cazierul, datele asigurarii medicale, dar si informatii cu privire la istoricul sau reproductiv (China face mare tam-tam pe politica "o familie, un copil") si la angajatorii posesorului acestui card. Potrivit cotidianului New York Times, planurile chinezilor merg pana-ntr-acolo, incat este posibil ca posesorul lui sa fie nevoit sa-si inregistreze, pe card, si istoricul creditelor contractate, abonamentele si biletele la metrou, precum si cumparaturile.


DREPTURILE OMULUI. Expertii in securitate citati de ziarul american spun ca acestea sunt cele mai impresionante eforturi ale unei tari de a urmari activitatile populatiei si de a lupta cu fenomenul infractional. Cu toate acestea, un astfel de sistem poate fi foarte usor catalogat ca o violare a drepturile omului, comenteaza New York Times, precizand ca toate orasele mari din China au fost incurajate sa aplice noua tehnologie si sa ofere carduri rezidentiale de inalta precizie celor circa 150 de milioane de oameni care locuiesc temporar in aceste localitati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.