Pustii stiu la ce riscuri se expun atunci cand sunt online, dar nu au curajul sa-si impartaseasca problemele parintilor.

Comisia Europeana a publicat la sfarsitul saptamanii trecute rezultatele unui studiu despre modul in care folosesc int
Pustii stiu la ce riscuri se expun atunci cand sunt online, dar nu au curajul sa-si impartaseasca problemele parintilor.

Comisia Europeana a publicat la sfarsitul saptamanii trecute rezultatele unui studiu despre modul in care folosesc internetul copiii Uniunii. Au participat copii cu varste cuprinse intre 9 si 10 ani si 12 si 14 ani. Vestea buna ar fi ca pustii europeni cunosc destul de bine riscurile la care se expun atunci cand navigheaza prin spatiul virtual. Vestea proasta este ca nu apeleaza la parinti cand au probleme decat daca nu au alta solutie. Asta in principal, pentru ca le este frica sa nu li se taie din portia "online" zilnica.

In topul preferintelor se situeaza jocurile online, navigarea pe internet si comunicarea cu prietenii. Nu au aparut diferente semnificative intre statele membre ale Uniunii in ceea ce priveste atitudinea fata de internet sau obiceiurile de utilizare a mediului virtual, cu cateva exceptii. Pentru ca o parte semnificativa a copiilor din Bulgaria, Grecia si Islanda nu are acces la internetul de mare viteza, jocurile online au pierdut primul loc in topul preferintelor in cele trei tari.


PROBLEME. Copiii de 9 si 10 ani petrec intre o jumatate de ora si o ora pe zi folosind internetul si telefonul mobil. In cazul celor de 12, 13 si 14 ani, perioada petrecuta in compania tehnologiilor moderne de comunicare creste pana la una-trei ore. Interesant este ca parintii sunt mai atenti la ce fac copiii pe internet decat la felul in care folosesc telefonul mobil. Cele mai mari riscuri online au fost indicate de majoritatea participantilor la studiu ca fiind contacul cu adulti pe care nu-i cunosc si posibilitatea de a infecta computerul cu un virus sau de a fi atacati de hackeri. Ca morala a rezultatelor studiului european, Viviane Reding - comisarul pentru IT&C - a declarat ca este incurajator faptul ca tinerii folosesc noile tehnologii cu incredere. Totusi, studiul a scos la iveala nevoia europeana de educatie in domeniul utilizarii internetului. Asta pentru ca pe lista site-urilor accesate de copii au aparut adrese care gazduiesc pornografie, continut violent sau mesaje neonaziste.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.