Suparati pe jocurile politice ale premierului, pesedistii vor sa transeze relatia cu liberalii si sa treaca la Opozitie dura. Lideri ai partidului sunt porniti sa declanseze ruptura la reuniunea de la Bran, propunand solutia extrema: depunerea unei motiuni de cenzura.


Vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, crede ca problema statutului partidului - in opozitie clara sau la putere - va fi transata 100% la reuniunea de la Bran de maine, unde se discuta strategia politica a social-democratilor. El se bazeaza pe pozitia mai multor lideri ai formatiunii, care au pledat, ca si el, pentru clarificarea situatiei PSD, intre care secretarul general, Titus Corlatean, si vicepresedintii Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ion Stan si Gheorghe Nichita. "Solutia pe care o sustinem este initierea unei motiuni de cenzura impotriva actualului Guvern. In cazul in care aceasta trece, sunt trei posibilitati: ori un Guvern provizoriu, cum a fost pe vremea lui Mugur Isarescu, ori declansarea anticipatelor, si PSD nu are de ce sa se teama, pentru ca a ajuns la un 24%-25% si mai mult nu poate sa se duca, eventual poate sa mai piarda, ori PSD sa intre la guvernare", spune Sarbu. Si Titus Corlatean sustine ca la reuniunea de la Bran trebuie transata pozitia PSD. "Opozitie dura, asta este clar", se pronunta liderul PSD. De altfel, recent el anunta ca va propune conducerii centrale initierea unei motiuni de cenzura in cazul in care Guvernul nu va suplimenta, la urmatoarele rectificari bugetare, sumele alocate primarilor social-democrati.  


MOTIVELE. Ce i-a suparat insa pe pesedisti de au ajuns aici, dupa ce au contribuit la instalarea in functie a Cabinetului Tariceanu? Ilie Sarbu raspunde ca sunt doua lucruri esentiale: majorarea pensiilor si subventiile in agricultura. Social-democratii sunt indignati ca, desi ei au promovat majorarea pensiilor, roadele au fost culese de Guvern. "Aici este un joc politic, in special cu aceste scrisori care sunt trimise pensionarilor pentru a fi informati ca li s-au majorat pensiile. Vor sa arate ca de fapt PNL a promovat aceasta masura. Si s-a vazut si in sondaje. Ei au crescut, noi nu", explica Sarbu. Al doilea motiv este cel al subventiilor in agricultura, pesedistii fiind revoltati si in acest caz de faptul ca puterea isi asuma "paternitatea", desi este o decizie luata in urma adoptarii motiunii simple a PSD pe agricultura.


MOTIUNI. Dar nu numai liderii centrali sustin trecerea la statutul de opozitie dura, ci si presedintii PSD de Consilii Judetene. Acestia au avut in acest week-end o intalnire cu liderul partidului, Mircea Geoana, in care au pledat pentru clarificarea pozitiei formatiunii. "Noi, la momentul acesta, nu ne pozitionam nici in Opozitie, nici la putere, iar majoritatea presedintilor a cerut trecerea la o opozitie clara", ne-a declarat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavrila Marza, adaugand ca strategia PSD va trebui sa cuprinda initierea unor motiuni simple, pe anumite domenii cu probleme, si, "daca se va considera necesar", introducerea unei motiuni de cenzura.


"Ambiguitatea trebuie curmata"Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri intr-un interviu acordat Mediafax ca "succesele" partidului legate de majorarea pensiilor sau reintroducerea subventiilor pentru agricultuta sunt "umbrite de perceptia ca PSD sustine un guvern slab si nepopular, fiind asociati in mentalul public la actul guvernarii". "Aceasta ambiguitate nu ne face bine si trebuie curmata", a spus Geoana, precizand ca, dupa cateva luni de guvernare, Cabinetul Tariceanu II este "mai fragil ca oricand" si ca social-democratii nu sunt dispusi sa cautioneze "un guvern slab si neperformant in absenta punerii in practica a adevaratelor prioritati ale tarii".


Domnii din PSDLiderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, este binecunoscut pentru statutul sau de "negociator-sef" cu PNL. Intrebat cum va fi convins domnul Viorel Hrebenciuc de faptul ca trebuie schimbat macazul in relatia cu liberalii, vicepresedintele Ilie Sarbu a raspuns transant: "Nu ma intereseaza nici un domn, indiferent cum il cheama. Asadar, toti domnii care se considera domni ai partidului trebuie sa inteleaga ca mai important decat orice este partidul. Nu vor sa inteleaga, atunci vom vedea cand vom trage linia".