Naveta spatiala Endeavour a andocat cu bine pe Statia Spatiala Internationala, insa astronautii au comunicat centrului de control NASA ca o bucata desprinsa din rezervorul de combustibil a reusit sa faca o fisura de aproximativ opt centimetri in lung
Naveta spatiala Endeavour a andocat cu bine pe Statia Spatiala Internationala, insa astronautii au comunicat centrului de control NASA ca o bucata desprinsa din rezervorul de combustibil a reusit sa faca o fisura de aproximativ opt centimetri in lungime si patru in adancime in izolatia termica a navei, relateaza revista Forbes, in editia sa electronica.


NASA nu considera insa ca spartura provocata in scutul termic al lui Endeavour ar fi riscanta pentru zborul inapoi spre casa, mai ales in momentele de intensa caldura generata de frictiunea cu atmosfera. Astronautii misiunii aveau programata pentru ieri o iesire in spatiu pentru a verifica situatia cu ajutorul unui laser atasat la bratul robotic al navetei, in vederea obtinerii unei imagini tridimensionale a fisurii si pentru masurarea exacta a profunzimii sale, dupa cum a declarat coordonatorul misiunii, John Shannon, citat de AFP. Fisura este localizata pe partea inferioara a navetei, intr-un loc destul de dificil de ajuns.


ISTORICUL. O bucata spuma izolanta de marimea unui grepfrut din rezervorul de combustibil al navetei Endeavour s-a detasat in cursul lansarii navetei miercuri, dupa cum au relevat camerele de luat vederi ce au inregistrat momentul, ciocnindu-se de partea inferioara a fuzelajului navetei spatiale. Expertii s-au temut initial ca ar putea fi o bucata de gheata, ceea ce ar fi complicat situatia, din cauza ca densitatea sa ar fi fost mai mare decat a bucatii de spuma si ar fi provocat daune mult mai periculoase. Precedentele tragice Challeger si Columbia au fost readuse imediat in memorie, explozia celor doua navete fiind cauzata de imprejurari foarte asemanatoare cu situatia prin care trece acum Endeavour.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.