Ecologistii incep de astazi un proiect de curatare si studiere a bazinelor lacustre de pe versantul sudic al Masivului Fagaras. Chiar si aici, intr-unul dintre cele mai inalte locuri din Romania, acolo unde teoretic ajung doar cei care afirma ca iube
Ecologistii incep de astazi un proiect de curatare si studiere a bazinelor lacustre de pe versantul sudic al Masivului Fagaras. Chiar si aici, intr-unul dintre cele mai inalte locuri din Romania, acolo unde teoretic ajung doar cei care afirma ca iubesc natura, se arunca gunoaie.

Proiectul nu isi propune numai aceste doua obiective, ci doreste sa transmita un mesaj cu privire la importanta mentinerii in cele mai bune conditii a lacurilor de altitudine din Romania. Totodata, se spera ca acesta va fi un proiect-pilot, care va fi repetat in cazul tuturor lacurilor montane din Romania. Zonele vizate pentru cercetarea si evaluarea gradului de poluare sunt Capra si Caprita, ambele situate in partea sudica a Masivului Fagaras, la o altitudine de 2.230 m si respectiv 2.228 m. Zona este foarte valoroasa: apa se scurge din Capra in Caprita printr-un canal de 8 m lungime, iar dupa ce strabate barajul din spatele Capritei (30-35 m) dispare in subteran.


PARTENERIAT. Proiectul va fi realizat in parteneriat de Oceanic-Club din Constanta, Asociatia Montan Club Delta din Pitesti, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" Bucuresti, Universitatea "Ovidius" Constanta si Muzeul Judetean Arges si are ca scop intocmirea unei harti molismologice (cu sursele de poluare) a Lacului Capra si evacuarea deseurilor menajere din acest lac. Ecologistii urmaresc scoaterea deseurilor din zona submersa si, in masura posibilitatilor, sortarea celor reciclabile si predarea lor centrelor specializate, cercetarea biodiversitatii acvatice si intocmirea hartii batimetrice a Lacului Capra.


DESCRIERE. Echipa Oceanic-Club va fi alcatuita din opt membri: doi scafandri, doi asistenti scufundare si patru membri ai echipei de suport la mal. Din partea Asociatiei Montan Club Delta, echipa va fi alcatuita din opt membri (asistent medical, fotograf, salvamontist, cameraman, organizator camp, responsabil echipament), iar din partea Muzeului Judetean Arges vor fi trimisi doi reprezentanti. Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si Facultatea de Stiinte ale Naturii a Universitatii "Ovidius" Constanta vor efectua analizele si determinarile probelor recoltate. Proiectul va incepe astazi si va dura pana la sfarsitul saptamanii. Bugetul operatiunii este de 6.760 de lei, asigurat aproape in totalitate de voluntarii participanti la proiect.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.