Investitiile pe care companiile romanesti trebuie sa le faca in sectorul energetic pentru a reduce problemele de mediu vor duce la scumpirea curentului electric cu minimum 30%.

Rezolvarea problemelor de mediu din sectorul energetic vor maj
Investitiile pe care companiile romanesti trebuie sa le faca in sectorul energetic pentru a reduce problemele de mediu vor duce la scumpirea curentului electric cu minimum 30%.

Rezolvarea problemelor de mediu din sectorul energetic vor majora tarifele la energie electrica cu 30%-40% in urmatorii ani, pentru ca investitiile care trebuie facute sunt uriase, ne-a declarat Tudor Serban, directorul tehnic al Electrica. De asemenea, entitatile energetice din tara mai trebuie sa faca si investitiile programate pentru dezvoltare, insa acestea trebuie facute in functie de capacitatea financiara a fiecarei companii.


URIAS. Necesarul de investitii in sectorul energetic este foarte mare. Marian Petrache, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, a precizat cu ocazia unui forum energetic ca numai transformarea CET-urilor pentru a produce in cogenerare energie termica si electrica si pentru a le mari randamentul este de 3 miliarde de euro pana in 2009. Razvan Purdila, director al Transelectrica, a completat ca pana in 2020, compania trebuie sa realizeze investitii de 1,45 miliarde de euro. Pe langa acestia, 550 de milioane de euro vor trebui investiti de producatorii de energie din surse regenerabile pentru a-si lega capacitatile la sistem. Astfel, si acestia vor trebui sa majoreze tarifele, din moment ce investitiile trebuie amortizate. De altfel, Strategia Energetica Nationala arata ca pana in 2015 trebuie investite 1,8 miliarde de euro in energie regenerabila. Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, a spus si el ca, pentru a termina lucrarile incepute inainte de a€™89 si pentru a reface mediul din jurul acestor lucrari, compania trebuie sa investeasca 500 de milioane de euro. In acelasi timp, Hidroelectrica trebuie sa modernizeze si ecluza de la Portile de Fier I. De asemenea, investitiile necesare in termocentrale pentru implementarea Directivei 2001/80/EC cu privire la limitarea emisiilor de poluanti in atmosfera totalizeaza 1,7 miliarde de euro.


PIERDERI. Reducerea pierderilor energetice ale Romaniei si eficienta energetica ne costa pana in 2020 inca 2,5 miliarde de euro. Retelele de distributie au si ele nevoie tot pana in 2020 de 3,4 miliarde de euro. De asemenea, investitiile in sectorul nuclear sunt si ele de 2,2 miliarde de euro. In acest sector, Nuclearelectrica va trebui sa se asocieze cu alte companii pentru a termina unitatile 3 si 4 pana in 2013. Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat ca in pretul energiei produse de aceste unitati, 60%-65% este amortizarea investitiei. Pe langa aceasta, Chirica a mai completat ca mai trebuie angajat personal, ceea ce se va adauga la cost. Dar compania se va mai confrunta cu o problema, si anume faptul ca uraniul se va epuiza in Romania in jurul anului 2017, potrivit Strategiei Energetice. "Este bine macar ca uraniul se gaseste in zone sigure in lume, altfel ar fi fost mai grav in privinta pretului", a apreciat Teodor Chirica. De asemenea, potrivit unui proiect de hotarare de guvern, Nuclearelectrica va fi obligata sa contribuie pentru fiecare MWh produs cu 1,4 euro pentru depozitarea deseurilor si 0,6 euro pentru dezafectarea unitatilor de productie.


TOTAL. Adunand toate datele vom obtine un necesar de investitii de 14,45 miliarde de euro pe care companiile romanesti trebuie sa le efectueze intre 2008 si 2020. Media pe fiecare an este de 1,2125 miliarde de euro, adica mai mult de 1% din Produsul Intern Brut.


Diferenta
Consumatorii casnici din tara noastra platesc mai putin decat cei din Uniunea Europeana, iar preturile vor ajunge la un nivel similar in anii urmatori. Strategia Energetica a Romaniei, afisata pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, arata ca pretul mediu al energiei electrice livrate consumatorilor casnici cu un consum de 1.200 kWh/an (cat e consumul casnic mediu in Romania) a fost de 0,1029 euro/kWh comparativ cu 0,1637 euro/kWh media UE fara Romania si Bulgaria. Diferenta de pret este de circa 60%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.