Este a 13-a zi a Postului Adormirii Maicii Domnului a— A mai ramas o zi

Este ziua 225 a anului a— Au mai ramas 140 de zile

SoareleRasare la 6:15 a— Apune la 20:25

LunaRasare la 6:28 a&
Este a 13-a zi a Postului Adormirii Maicii Domnului a— A mai ramas o zi

Este ziua 225 a anului a— Au mai ramas 140 de zile

SoareleRasare la 6:15 a— Apune la 20:25

LunaRasare la 6:28 a— Apune la 20:46
Primul patrar (Luna in crestere) 20 august / Luna plina 28 august / Ultimul patrar (Luna in descrestere) 4 septembrie / Luna noua 11 septembrie


Sarbatoare crestinaAstazi, crestinii sarbatoresc mutarea la Constantinopol a moastelor Cuviosului Maxim Marturisitorul. A fost chinuit din ordinul imparatului Constantiu al II-lea, in anul 662. I s-au taiat limba si mana dreapta pentru a nu mai putea propovadui pe Hristos. In urma chinurilor suferite, la varsta de 82 de ani, se stinge din viata.

a— Calendar crestin-ortodox: Mutarea moastelor Cuviosului Maxim Marturisitorul; Odovania Praznicului Schimbarii la Fata

a— Calendar romano-catolic: Sf. Pontian, mucenic; Sf. Hipolit, proroc, mucenic

a— Calendar greco-catolic: Aducerea moastelor Sfantului Maxim Marturisitorul la Constantinopol (in 680). Incheierea Sarbatorii Schimbarii la Fata



Proverbul zilei:"Cosciugul acopera greselile doctorilor"
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara



S-a intamplat aziIn Romania
1391 - Manastirea "Sfantul Arhanghel Mihail" din Perii Maramuresului, mostenire de familie a voievodului Balita si a fratelui sau Dragos, valoros centru de cultura romaneasca, este ridicata la rangul de "stavropighie" (manastire dependenta direct de patriarhia din Constantinopol). In urma deplasarii personale a lui Dragos la Constantinopol, Patriarhul Antonie al IV-lea acorda lui Pahomie, egumenul manastirii, si urmasilor sai calitatea de "exarh al tinuturilor supuse manastirii", iar celor doi nobili maramureseni dreptul de a-l numi pe succesorul egumenului in functie la decesul acestuia. Prin acest act s-a consacrat autonomia bisericeasca a teritoriului din Maramures si din zonele invecinate, aflate sub controlul direct al Dragosestilor;
1595 - Batalia de la Calugareni; Mihai Viteazul infrange oastea otomana condusa de marele vizir Sinan-pasa. Pasii Hasan de Timisoara, Khidr si Mustafa de Bosnia sunt ucisi, iar marele steag verde, capturat.

In lume
2004 - Deschiderea Jocurilor Olimpice de vara de la Atena.

Nascuti la 13 august
1899 - Alfred Hitchcock, regizor (m. 1980);
1926 - Fidel Castro, presedintele Cubei.


Credinte populare, traditii, semneAsemanator celorlalte unitati de masurat timpul, ziua solara este antropomorfizata: "Zilele au fost la inceput oameni care mergeau pe pamant. Amu nu mai umbla, ca sunt oamenii pacatosi". Ele se imparteau in barbati (lunea, martea si joia) si femei (miercurea, vinerea, sambata si duminica). Adesea, zilele au devenit reprezentari mitice (Sfanta Vineri, Sfanta Duminica) sau au primit cate un sfant-patron (Santilie sau Santion pentru marti, Maica Precesta pentru miercuri, Sfantul Nicolae pentru joi, Sfantul Lazar pentru sambata).
Perioada secetoasa a anului, dar favorabila semanatului graului, secarei si orzului, cuprinsa intre Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), este numita in Calendarul popular Intre Santamarii.
Dupa esecuri si reusite indelung repetate, romanii au descoperit perioadele cele mai indicate pentru semanatul paioaselor pe care aveau sa le transmita apoi din generatie in generatie prin zicala: "Graul sa-l semeni toamna in praf si primavara in noroi!", ceea ce inseamna ca in conditiile climaterice ale Romaniei, semanatul graului de toamna trebuie efectuat intre Santamarii, perioada lipsita de precipitatii, iar graul de primavara in luna martie, in mustul zapezii.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.