Unul dintre principalele proiecte dezvoltate de Wikimedia Foundation Inc., prima universitate online gratuita, isi va incepe activitatea in urmatorii doi ani.Proiectul „Wiki" continua sa atace
formele mainstream de educatie Dupa ce Wikipedia a ajuns una dintre cele mai citite enciclopedii si, in unele medii academice, chiar si citate, cei de la Wikimedia propun o noua restructurare: de aceasta data, la nivelul formelor de invatamint. „Wikiversity este o comunitate dedicata invatamintului gratuit, care urmareste furnizarea unor materiale educationale si organizarea unor cursuri online. Scopul Wikiversity este acela de a duce invatamintul cu un pas mai departe, dar nu numai prin punerea la dispozitie a unor informatii, ci si incercind sa testeze diferite teorii ale educatiei", explica Cormac Lawler, unul dintre coordonatorii acestui proiect. Ideea acestui proiect s-a nascut in cadrul unei alte initiative Wikimedia, anume Wikibooks. Daca initial a fost gindit ca o modalitate alternativa la mult uzatele manuale, din august 2006 a devenit un proiect autonom, dedicat dezvoltarii unor noi metode educative. Daca enciclopedia open-source Wikipedia permite oricui sa posteze si sa editeze materiale despre orice subiect, devenind una dintre cele mai updatate resurse disponibile pe Internet, Wikiversity continua aplicarea principiilor open-source, dar incearca sa depaseasca acest prim nivel. Fiind un proiect destinat cercetarii, predarii si invatarii, aceasta universitate online vrea sa demonopolizeze formele mainstream de educatie si, mai mult, sa creeze retele sociale mult mai consistente decit reusesc universitatile traditionale. Materiale multimedia, biblioteci in care sa fie disponibile texte din diferite domenii, editate in mai multe limbi, cursuri online si programe de cercetare, spatiu pentru publicarea studiilor si a lucrarilor de specialitate si posibilitatea de a primi feedback din partea celorlalti membri ai comunitatii sint doar citeva dintre punctele tari pe care le propune Wikiversity. De asemenea, un avantaj il constituie si numarul mare al specializarilor si al disciplinelor incluse in acest proiect: oricine poate propune si sustine un proiect de studiu, oricine poate organiza seminarii s.a.m.d. Distinctia intre profesor si student este, la rindul ei, foarte permisiva: dat fiind ca acesta este un model de „collaborative learning", oricine poate ajunge sa predea, urmind ca abilitatile sale sa fie sau nu apreciate de catre participanti.

In afara de aceasta parte academica, Wikiversity urmareste, poate chiar in primul rind, dezvoltarea componentei sociale: crearea unor retele, stimularea schimburilor de informatii si gasirea unor platforme in care participantii sa-si poata pune in aplicare proiectele. Workshopurile de animatii sau grafica, crearea unui post de radio pentru „campusul" Wiki si sesiunile de brainstorming pentru punerea la punct a structurii Wikiversity sint doar citeva dintre modalitatile prin care se urmareste acest lucru.

Mai multe detalii despre Wikiversity, pe www.cotidianul.ro/select