Liderii unor asociatii si comisii i-au cerut presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (foto) ca Legea lustratiei sa interzica accesul la functii publice pentru responsabilii de masacrul din decembrie 1989 si de fratricidul din iunie 1990, pre
Liderii unor asociatii si comisii i-au cerut presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (foto) ca Legea lustratiei sa interzica accesul la functii publice pentru responsabilii de masacrul din decembrie 1989 si de fratricidul din iunie 1990, precum si suspendarea parlamentarilor cercetati pentru crime. Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Sorin Iliesiu - Alianta Civica, Vladimir Tismaneanu - presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, Florian Mihalcea - Societatea Timisoara, Teodor Maries - Asociatia 21 Decembrie 1989, Antonie Popescu - Liga Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990 si George Costin - Blocul National al Revolutionarilor 1989 solicita ca Legea lustratiei, care va fi votata de Camera Deputatilor in toamna acestui an, sa prevada interdictia de a ocupa functii publice inclusiv pentru "cei responsabili pentru masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990", apreciind ca este "extrem de grav" ca viata publica a Romaniei a fost "infestata" timp de peste 17 ani de cei implicati in crime istorice. Cei sase solicita, de asemenea, ca parlamentarii cercetati de Justitie in calitate de invinuiti pentru crime sa fie suspendati pana la probarea nevinovatiei lor.
Infractiuni grave
In scrisoare sunt invocate si afirmatiile generalului-magistrat Dan Voinea, potrivit carora in dosarul "Iunie 1990" sunt invinuite si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pasibile de pedepse cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata, iar in cazul dosarului "Decembrie 1989" numarul invinuitilor este mai mare. Totodata, cei sase semnatari ai scrisorii mentioneaza ca reprimarea prin masacru a revolutiei anticomuniste a fost cea mai mare crima a regimului comunist din Romania in contextul international dat. "In timp ce comunismul a cazut fara victime in toate celelalte foste tari comuniste, in tara noastra a fost un macel incredibil: in ultima saptamana a regimului Ceausescu au fost ucisi 162 de oameni; in 22 decembrie, imediat dupa arestarea acestuia, puterea a fost preluata de grupul condus de Ion Iliescu - astazi invinuit de Justitie pentru genocid; in perioada 22-27 decembrie, masacrul a fost amplificat de aproape sase ori: 942 de morti si peste 3000 de raniti", se arata in scrisoare. De asemenea, semnatarii scrisorii cer ca Parlamentul Romaniei sa acorde sprijin moral pentru finalizarea urgenta a cercetarilor prin Justitie pentru aflarea intregului adevar despre istoria recenta a Romaniei.
Discutii la sfarsitul lunii
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a invitat pe cei sase semnatari ai scrisorii deschise, la sfarsitul acestei luni, la o serie de discutii pe tema Legii lustratiei. Olteanu le-a raspuns celor sase tot printr-o scrisoare deschisa, in care precizeaza ca se bucura sa constate ca "exista o preocupare reala, cel putin din partea societatii civile, de a readuce in atentia si dezbaterea publica un subiect pe care multi il doreau ingropat". "Legea lustratiei face parte din obiectivele mele politice pentru acest mandat si consider ca este, alaturi de reforma electorala, unul dintre cele mai importante aspecte ale reformei clasei politice despre care se tot vorbeste de ceva timp. Tocmai de aceea, mi-am exprimat in nenumarate randuri sustinerea pentru ca acest proiect de lege sa produca efecte, dar si dezamagirea fata de deturnarea sensului de baza a legii lustratiei pe masura ce proiectul inainta in dezbaterea parlamentara", scrie Olteanu. Presedintele Camerei Deputatilor considera ca este "un proiect viciat de vendete personale, ascuse in spatele articolelor de lege, proiectul pierzand putin cate putin din sensul initial al demersului initiat de Societatea Timisoara".
Recurs judecat in noiembrie
Cererea de recurs a Asociatiei 21 Decembrie 1989 la decizia Curtii Constitutionale care trimite dosarele Revolutia si Mineriadele la parchetele civile va fi judecata de un complet de trei judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cel mai devreme in luna noiembrie. Presedintele Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Florin Costiniu, a declarat ieri ca cererea de recurs a Asociatiei 21 Decembrie 1989 la decizia Curtii Constitutionale care trimite dosarele istorice - Revolutia si Mineriadele - la parchetele civile va fi judecata de un complet de trei judecatori, dar nu mai devreme de luna noiembrie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.