Aveti ameteli, va simtiti in permanenta obositi, anxiosi, aveti tendinta sa va retrageti in virtual pentru a scapa de sentimente sau situatii neplacute din viata reala? Verificati compulsiv mailul din ora in ora, deveniti paranoici cind iubita voastra este offline cind o stiati cuminte acasa cu laptopul in brate? Vi se pare ca are statusuri dubioase? Aveti dureri de coloana si trebuie sa va apropiati din ce in ce mai mult de monitor? Va treziti uneori seara ca nu ati mincat nimic toata ziua si orele vi s-au scurs printre degete in timp ce va „dadeati pe net"? Aveti mari sanse sa suferiti de Sindromul Dependentei de Internet. Care poate deriva in noi si noi simptome new media.

Medicii se vor grabi intotdeauna sa transforme aceste simptome in boli, alimentind astfel industria farmaceutica. Exista pe piata romaneasca un produs, aprobat de Ministerul Sanatatii, destinat exclusiv combaterii noxelor produse de computer. Substantele pe care le contine sint aceleasi pe care le gasim si in toate suplimentele nutritive, fie ca ei pretind sa combata stresul si oboseala sau sa preintimpine cancerul. Printre acestea se numara ginkgo biloba, ginseng, spirulina, extract de alge marine si altele din aceeasi categorie. Faptul ca exista cerere pentru un produs ca PC Operator, fabricat de Laboratoarele Medica, denota recunoasterea acestor simptome ca semne clare ale unor noi boli.

Bolile new media nu apar in manualele de medicina si nici nu au manifestari care sa le fixeze in patologic, dar pot fi reduse la un numitor comun prin doua aspecte. Primul se refera la dependenta pe care o provoaca formele comunicarii la distanta, iar cel de-al doilea, la deviatiile comportamentale care apar cind raportarea la spatiul virtual depaseste ca timp petrecut raportarea la realitatea imediata. Atit dependenta, cit si eventualele aberatii emotionale pe care le asociem cu consumul de Internet pot fi insa doar exemple ale neadaptarii creierului uman la tehnologie si catalogate ca boli inchipuite. Si sint mari sanse sa nu fie mai mult decit atit.