In luna iulie preturile de consum au crescut cu 0,29%, fata de 0,14% in luna precedenta, pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente si produse din tutun, iar inflatia din ultimele 12 luni a urcat in luna iulie pana la 3,99%, a anuntat ieri

In luna iulie preturile de consum au crescut cu 0,29%, fata de 0,14% in luna precedenta, pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente si produse din tutun, iar inflatia din ultimele 12 luni a urcat in luna iulie pana la 3,99%, a anuntat ieri Institutul National de Statistica, printr-un comunicat de presa.
Marfurile alimentare au inregistrat un avans de 0,56%, in conditiile scumpirii legumelor cu 2,59% si a fructelor cu
2,18%. Sectorul nealimentar a avut o majorare a preturilor de 0,44%, alimentata in principal de cresterea semnificativa a preturilor la produsele din tutun, cu 4,24%.
In compensatie, tarifele la servicii au consemnat o usoara scadere, de 0,67%, sustinuta de ieftinirea serviciilor de telefonie (-3,38%) si transport aerian (-2,9%). Scaderi usoare de preturi s-au mai inregistrat in iulie la chirii (-0,01%) si la cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu invatamantul si turismul (-0,03%).
Prin excluderea influentei preturilor la bauturile alcoolice si tutun, inflatia din luna iulie s-a plasat la numai 0,07%. De asemenea, preturile de consum ar fi crescut cu 0,31% fara aportul combustibililor, iar prin excluderea preturilor reglementate inflatia lunara s-ar fi ridicat la 0,47%.
Inflatia de baza (prin eliminarea preturilor la legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate) a fost calculata de INS la 0,34%. Potrivit Institutului, cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni fata de precedentele 12, atat cea determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,4% pe total.
Rata medie lunara din primele sapte luni ale anului s-a situat la 0,3%, cu 0,1 puncte sub media lunara din perioada similara a anului 2006.
Ţinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4% cu o banda de variatie de plus/minus un punct. Pentru anul urmator, banca centrala a anuntat o tinta de 3,8%, plus/minus un punct, iar pentru 2009 centrul tintei a fost stabilit recent la 3,5%.

Reprezentantilor bancilor prevad o crestere a inflatiei in lunile urmatoare

Publicarea rezultatelor inflationiste de catre INS a starnit diferite reactii din partea reprezentantilor bancilor comerciale, insa previziunile inflationiste impartasesc acelasi scenariu.
Astfel, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru a declarat pentru NewsIn ca seceta, care a alimentat inflatia din iulie, isi va mentine influenta si in lunile viitoare, iar aceasta va urca in august si septembrie si ar putea ajunge la 4,5% in octombrie, pe fondul unor noi scumpiri ale alimentelor, fiind posibila si o scadere la 4%, dar spre sfarsitul anului.
Inflatia de baza, care a urcat cu 0,34% in iulie, descrie o evolutie sezoniera si nu reprezinta un semnal potrivit caruia banca centrala ar putea accelera majorarea ratei dobanzii cheie, a spus Dumitru.
Indicatorii afisati de Statistica au confirmat asteptarile analistilor de la Raiffeisen. Ionut Dumitru a indicat joi o posibila urcare a indicelui de crestere a preturilor cu 0,3% in iulie fata de luna precedenta si a estimat ca inflatia anuala ar putea ajunge pana la 4%, pe fondul cresterii accizelor la tigari si tutun si a preturilor volatile.
Potrivit reprezentantului Raiffeisen, presiunile inflationiste au fost atenuate de aprecierea leului, care ar trebui sa se observe in pretul telefoanelor si a bunurilor din import in general. "Principalul motor al inflatiei in iulie ar trebui sa fie cresterea accizelor la tutun si tigari. Credem, de asemenea, ca preturile volatile, mai ales la fructe si legume, va deveni unui dintre factorii inflationisti principali pentru rata anuala a inflatiei in a doua jumatate a anului. Cresterea accelerata a salariilor si a creditelor nonguvernamentale vor alimenta cererea interna agregata si vor ingreuna o scadere a inflatiei", a mai spus Dumitru.
De asemenea, Lucian Anghel, economistul sef al BCR a declarat pentru NewsIn ca inflatia ar putea creste in august antrenata de scumpirea usoara a painii, cresterea preturilor marfurilor alimentare din cauza secetei si marirea tarifelor pentru cazari, in special la mare.
Economistul sef al BCR a apreciat ca ieftinirea serviciilor, care au o pondere in indicele preturilor de consum de
17,54%, s-a datorat in primul rand concurentei intre operatori, manifestata prin modificarea regimului de percepere a costurilor pentru abonamente, nu intaririi leului fata de euro. "Romtelecom, de exemplu, a introdus un tarif standard. In opinia mea, scaderea costurilor s-a datorat mai ales concurentei intre operatori si nu neaparat raportului euro/leu, insa ramane de vazut daca vor putea sustine acest ritm", a adaugat Anghel.
Intrebat care este semnalul transmis de nivelul inflatiei de baza, care a urcat in iulie cu 0,34%, pentru politica monetara a bancii centrale, economistul sef al BCR a explicat ca ultima decizie referitoare la politica monetara a BNR a transmis un mesaj clar, de concentrare pe mentinerea stabilitatii preturilor.

Catu: Inflatia confirma scenariul ca dobanda cheie nu coboara sub 7%

Inflatia afisata de Statistica pentru iulie depaseste asteptarile, dar confirma ipoteza potrivit careia BNR nu va mai putea micsora in acest an dobanda de politica monetara sub un nivel anual de 7%, a declarat ieri, pentru NewsIn, Florin Citu, directorul adjunct al trezoreriei ING Bank. "Inflatia este putin peste ce ne asteptam noi, urcarea vine din cresterea preturilor alimentare, ca efect al secetei si din scumpirea tigarilor si tutunului, ca urmare a cresterii accizelor.Datele statistice ne confirma scenariul potrivit caruia rata dobanzii de politica monetara nu va mai scadea, in acest an, sub 7%"
Estimarile ING Bank indicau joi un indice lunar al inflatiei in luna iulie de 0,2% in iulie si o inflatie anuala de 3,9%, potrivit economistului sef Ciprian Dascalu. Pentru sfarsitul anului Dascalu isi mentine estimarile initiale in ce priveste nivelul inflatiei, la 4,3%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.