Multiplul campion mondial de motociclism este acuzat de Fiscul italian ca nu a platit impozite de 60 de milioane de euro intre anii 2000 – 2004.

Valentino Rossi ar putea ajunge dupa gratii pentru o evaziune fiscala fara precedent in lumea sportului: 60 de milioane de euro. Septuplul campion mondial de motociclism si unicul pilot din lume care a obtinut titlul suprem la patru clase diferite este acuzat ca si-a mutat domiciliul in Marea Britanie, unde nu a declarat decit o mica parte a veniturilor, profitind ca legislatia din aceasta tara se axeaza mai ales pe veniturile obtinute pe teritoriul ei. Al zecelea in topul averilor din sport alcatuit de revista „Forbes", cu venituri anuale estimate la 30 de milioane de euro, acesta este cercetat pentru perioada 2000-2004, nefiind exclus ca evaziunea sa fie si mai mare daca se extinde ancheta. In ciuda contestatiei facute de avocatii sai, „Il Dottore" a fost deferit vineri justitiei, fiind cercetat penal atit pentru evaziune fiscala, cit si pentru „fals in declaratii"

Boris Becker si-a mutat si el rezidenta in Elvetia, dupa ce a riscat cinci ani de inchisoare pentru o evaziune de 1,57 milioane de euro. Fostul mare tenisman german mintise ca domiciliul sau este la Monte Carlo si nu la München, in acest fel jucatorul impresariat de Ion Tiriac evitind plata impozitelor pe veniturile din tenis si din sponsorizari. Daca Becker a scapat de gratii, tatal lui Steffi Graf a facut inchisoare pentru impozite neplatite. Tot in Elvetia se afla si domiciliul fiscal al lui Michael Schumacher, cazul sau ajungind chiar in Parlamentul din Tara Cantoanelor. Deputatul socialist din cantonul Basel, Suzanne Leutenegger, a solicitat anul trecut eliminarea avantajelor financiare care antreneaza, in opinia sa, pierderi la buget de aproximativ 500 de milioane de franci elvetieni (333 de milioane de euro). A fost dat ca exemplu fostul pilot de la Ferari, care plateste impozite cuprinse intre doua si patru milioane de franci elvetieni pe an, de zece ori mai mici decit ar plati in mod normal un contribuabil cu averea lui Schumacher.

Andrei Pavel, romanul care se apropie de cinci milioane de dolari cistigati din tenis, a avut si el rezidenta la Monte Carlo, oras cautat pentru impozitele mici si de sportivi precum fostul schior Alberto Tomba, pilotii Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, Luca Badoer sau ciclistii Paolo Bettini si Michele Bartoli.

UPDATE 14:00 Evaziunea a crescut la 112 milioane de euro! Toata presa din Italia il critica pe Rossi pentru inselatorie. La o zi dupa dezvaluirile potrivit carora Rossi a omis sa declare 60 de milioane de euro cistigati in perioada 2000-2004, presa italiana a detaliat sumele pe care i le reclama fiscul sportivului: 43,7 milioane de euro ca evaziune fiscala, bani carora li se adauga dobinzile si penalitatile, ajungindu-se la un total de 112 milioane de euro. Serviciul de Impozite din Pesaro nu a confirmat, dar nici nu a dezmintit ca ar fi sesizat Parchetul in cazul lui Rossi, dar informatia a fost data drept "sigura" de agentia Ansa si a aparut in toate jurnalele televizate din Italia. Acest caz a aparut in contextul in care guvernul italian ia masuri impotriva fraudei fiscale care, potrivit estimarilor, este de peste 100 de miliarde de euro pe an. Inainte de a intra in vacanta, la inceputul lunii august, premierul Romano Prodi a facut un apel ca toata lumea sa lupte impotriva fraudei fiscale. Toate jurnalele de joi din Italia au plasat pe prima pagina datoriile lui Valentino Rossi, descris de ,,La Stampa’’ ca "un campion model care insala fiscul". "Este dezagreabil sa descoperi ca acest tinar fericit, genial in domeniul sau, personalitatea cea mai proaspata si nonconformista care a aparut in acesti ultimi ani, este inglodat in acest noroi care face sa nu se mai poata trai in aceasta tara", noteaza "La Reppublica". Vezi cum a facut Rossi avere din motociclism, pe www.cotidianul.ro/select