Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna si Harghita protesteaza fata de adoptarea de catre Guvern si Comisia Nationala de Heraldica a noii steme a judetului Covasna, apreciind ca aceasta nu contine nici un element care sa-i reprezinte pe roma
Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna si Harghita protesteaza fata de adoptarea de catre Guvern si Comisia Nationala de Heraldica a noii steme a judetului Covasna, apreciind ca aceasta nu contine nici un element care sa-i reprezinte pe romani, transmite corespondentul MEDIAFAX.



Presedintele Forumului, Ioan Solomon, a declarat vineri ca, in opinia sa, adoptarea acestei steme a fost posibila datorita faptului ca UDMR se afla la guvernare.

Ioan Solomon si-a exprimat regretul ca nici Comisia Nationala de Heraldica "nu a rezistat influentelor politice".

Presedintele Forumului Civic al Romanilor din judetele Covasna si Harghita a explicat ca romanii din Covasna ar fi vrut ca stema judetului sa contina macar un singur element care sa-i reprezinte si pe ei, dar, potrivit sursei citate, propunerea a fost respinsa de consilierii judeteni UDMR cind s-a dezbatut varianta finala a proiectului de stema.

Potrivit lui Ioan Solomon, au existat mai multe propuneri din partea reprezentantilor comunitatii romanesti, una se referea la o cruce, drept simbol al crestinatatii, alta la un brad sau un izvor de apa minerala care sa aminteasca de bogatiile judetului, adaugind ca reprezentantii UDMR au respins toate propunerile pentru a nu schimba "stema fostului judet Haromszek (Trei Scaune)", actualul Covasna.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a prezentat joi, intr-o conferinta de presa, stema judetului Covasna, care de acum poate fi folosita in mod oficial si care simbolizeaza realitatile economice, culturale si sociale ale zonei.

Potrivit lui Demeter Janos, Comisia Nationala de Heraldica a aprobat recent proiectul de stema a judetului Covasna si urmeaza ca acest simbol sa fie folosit in viitor si in mod oficial. Demeter a spus ca autoritatile judetene vor posta stema judetului Covasna si la intrarile in judetul Covasna, unde se intentioneaza si amplasarea unor porti secuiesti, un simbol al acestei zone a tarii.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a precizat ca o stema nu contine elemente etnice, ci doar heraldice.

Presedintele CJ Covasna a spus ca reproducerea si folosirea stemelor simbolizeaza intr-o forma concentrata traditiile istorice, precum si realitatile economice, sociale si culturale locale specifice fiecarei unitati administrativ- teritoriale.

In urma cu ceva vreme, Demeter sustinea ca mesajul stemei, ce include un brat inarmat cu o sabie pe care se afla o inima, acestea fiind incadrate de soare si luna, poate fi tradus si in felul urmator: "Imi dau si viata pentru judetul Covasna".

Societatea civila romaneasca din judet si-a exprimat, de mai multe ori, nemultumirea privind proiectul de stema a judetului Covasna, sustinind ca aceasta stema semnifica in plan simbolic "intoleranta fata de populatia romaneasca si ignora cu buna stiinta populatia de nationalitate romana de peste 25 la suta din totalul populatiei judetului Covasna".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.