Oscar este o pisica adoptata de personalul unui camin pentru pacienti cu Alzheimer din Statele Unite. Nu e insa o pisica obisnuita. Ea identifica bolnavii carora li se apropie sfarsitul si le alina suferinta pana in ultima clipa.   
Oscar este o pisica adoptata de personalul unui camin pentru pacienti cu Alzheimer din Statele Unite. Nu e insa o pisica obisnuita. Ea identifica bolnavii carora li se apropie sfarsitul si le alina suferinta pana in ultima clipa.     Oscar ajunge la camera 313. Usa este deschisa. Se strecoara inauntru. Doamna K. este intinsa in pat. Respira sacadat. Pe noptiera, fotografiile nepotilor si una de la casatorie. Amintiria€¦ Oscar sare in pat si se cuibareste langa trupul firav. Trec o ora, doua. Oscar este tot acolo. La un moment dat intra o infirmiera, verifica starea pacientei si observa prezenta pisicii. Iese ingrijorata si incepe sa dea telefoane. Familia doamnei K. isi face aparitia, preotul este chemat pentru ultima impartasanie. Pisica nu se misca de langa batrana. Nepotul doamnei K. intreaba: "Ce face pisica aici?". Mama, de-abia stapanindu-si lacrimile, ii raspunde: "Este aici pentru a o ajuta pe bunica sa ajunga in Rai". O jumatate de ora mai tarziu, doamna K. isi da ultima suflare. Oscar se ridica, se intinde agale si iese tiptil din camera.     POVESTE. Scena se repeta ori de cate ori un batran din caminul pentru pacienti cu Alzheimer din Rhode Islande (SUA) se stinge din viata. Prestigioasa revista medicala The New England Journal of Medicine prezinta, alaturi de riguroasele articole de medicina, povestea adevarata si emotionanta a unei pisicute tigrate cu capacitati neobisnuite. Pisica isi viziteaza zilnic prietenii din camin, insa nu se instaleaza decat in patul pacientilor care se apropie de finalul vietii. Dr. David Dosa afirma ca pisicuta care presimte moartea permite personalului medical sa anunte din timp familiile pacientilor si sa organizeze ultimele servicii religioase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.