Alunecare de teren la Sinaia, inundatii la Moeciu de Sus - Brasov si la Voineasa - Valcea, un turist mort la Busteni, Transfagarasanul blocat din cauza aluviunilor scurse de pe versanti. Toate acestea s-au intamplat ieri la munte.    
Alunecare de teren la Sinaia, inundatii la Moeciu de Sus - Brasov si la Voineasa - Valcea, un turist mort la Busteni, Transfagarasanul blocat din cauza aluviunilor scurse de pe versanti. Toate acestea s-au intamplat ieri la munte.     Romania, o tara nebuna. In anul in care s-au anuntat cele mai ridicate temperaturi din istorie avem parte de cantitati de precipitatii extreme. Marti si miercuri pe Litoral a plouat cat pentru o jumatate de an. 140 de litri pe metru patrat!!! Saptamana precipitatiilor s-a incheiat in forta. De aceasta data, cei loviti au fost locuitorii din zona montana.   VALEA PRAHOVEI. In noaptea de vineri spre sambata, o parte din Dealul Aosta din Sinaia, situat in apropierea Palatului Peles, s-a prabusit. Potrivit Ordinului Arhitectilor din Romania, dezastrul s-a produs din cauza lucrarilor care au loc la o vila aflata in constructie. OAR a avertizat ca imobilul nu poate fi ridicat pe Strada Aosta, dar Primaria Sinaia a eliberat totusi autorizatiile necesare construirii. Ieri-dimineata, dar la Busteni, un turist pe nume Daniel Petcu, in varsta de 21 de ani, din Bucuresti, a fost gasit mort dupa ce a alunecat de pe o poteca din Valea Caraimanului.   CATASTROFA. Dezastru si in judetul Brasov in urma unei vijelii puternice care a avut loc in noaptea de vineri spre sambata. Apele revarsate au inundat subsolurile a peste o suta de case si a unei pensiuni, au distrus doua podete si cativa stalpi de electricitate, iar drumul judetean dintre Moeciu de Sus si Moeciu de Jos a fost blocat din cauza pietrisului adus de ape si a crengilor rupte din copaci. Din acest motiv, aproape o suta de turisti au ramas izolati, fara a fi in pericol.   STOP. Transfagarasanul a avut si el de suferit ieri. Timp de trei ore circulatia a fost blocata din cauza unei viituri puternice care a adus de pe munte pietre, namol si resturi de copaci. Nu au existat morti sau persoane accidentate. De asemenea, la Voineasa, in judetul Valcea, drumul care leaga Ramnicu-Valcea de Petrosani, traversand Muntii Parang, a fost blocat din cauza aluviunilor puternice care s-au scurs de pe versanti.   Avertizari Judetele Maramures, Satu-Mare, Bistrita-Nasaud, Salaj, Cluj, Alba, Sibiu, Brasov, Valcea, Mehedinti, Dolj, Olt, Covasna, Prahova, Dambovita, Suceava, Mures, Harghita, Neamt, Bacau, Vrancea si Buzau au primit ieri avertizare hidrologica avand cod galben, valabila pana maine dimineata la ora 8:00. In Bihor, Arad, Hunedoara, Timis, Caras-Severin, Gorj si Arges s-a instituit codul portocaliu. De asemenea, ieri, Administratia Nationala de Meteorologie a remis o noua avertizare meteorologica avand cod galben, valabila pana maine dimineata, la ora 9:00. "Va ploua si se vor depasi pe arii extinse 25-30 l/mp in Transilvania, Maramures, Crisana si Banat, precum si in toata zona de munte. Izolat, cantitatile de apa vor depasi 40-50 l/mp. Ploile vor avea si caracter torential, vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari de vant si posibil caderi de grindina."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.