Teodor Melescanu a sustinut vineri nevoia suplimentarii bugetului MAp si s-a delimitat de opinia presedintelui Basescu, care sustinea ca armata are si un rol ofensiv, considerind ca "armata nu are rolul de a intimida pe nimeni". Ministrul Apararii a declarat vineri, la Bistrita, ca armata nu are rolul de a intimida pe nimeni, ci are un singur rol, acela de a asigura cetatenii ca sint la adapost de orice lucru care le poate pune in pericol viata si integritatea. "Ma deosebesc aici de presedintele Basescu. Rolul armatei este de a da incredere si pentru asta ma lupt si eu, si colegii mei din Guvern ca armata sa dispuna de fondurile necesare pentru a le da oamenilor increderea ca este un organism capabil sa asigure ordinea publica si siguranta nationala", a afirmat Melescanu.

El a sustinut, din nou, cu aceasta ocazie, ca armata are neaparata nevoie in 2008 de un buget de minimum 2% din PIB, un "prag psihologic" sub care nu trebuie sa coboare bugetul Apararii. "Nu pentru ca ne-am asumat acest angajament fata de NATO, nici macar nu mentionez faptul ca il avem in programul de guvernare, unde scrie negru pe alb in anul 2008, 2,38% din PIB va fi alocat MAp, ci pentru ca este o necesitate. Armata romana a mostenit un armament invechit, este intr-un proces de reorganizare si restructurare, avem mai multe unitati care urmeaza sa fie operationalizate la nivelul standardelor NATO, avem nevoie de acesti bani nu numai pentru a satisface necesitatile noastre, ci si pentru a raspunde angajamentelor pe care ni le-am asumat", a aratat ministrul. Melescanu a amintit si "disputa" pe care o are in Guvern cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, in privinta alocarilor bugetare pe 2008.

Ministrul a participat la Bistrita la ceremonia intoarcerii din Afganistan a Batalionului 812 Infanterie "Soimii Carpatilor". In timpul ceremonialului, militarul care anunta desfasurarea evenimentelor l-a confundat pe ministrul Teodor Melescanu cu Sorin Frunzaverde. Melescanu a trecut amuzat peste incident, spunind ca "ministrii Apararii s-au schimbat foarte des".