"Mandrie si prejudecata", de Jane Austin, care are ca tema prejudecatile sociale ale secolului al XIX-lea si mandria care ii tine pe indragostiti departe unul de celalalt, s-a situat pe pozitia a doua in top. Povestea de dragoste care se infiripa int
"Mandrie si prejudecata", de Jane Austin, care are ca tema prejudecatile sociale ale secolului al XIX-lea si mandria care ii tine pe indragostiti departe unul de celalalt, s-a situat pe pozitia a doua in top. Povestea de dragoste care se infiripa intre Elizabeth Bennet si dl Darcy a cunoscut numeroase adaptari atat pentru micul cat si pentru marele ecran. "Romeo si Julieta" de William Shakespeare, cea mai veche din topul 20 al celor mai frumoase povesti de dragoste, s-a situat pe locul al treilea. Piesa, care dateaza din 1595, contine, dupa parerea participantilor la acest sondaj realizat de postul UKTV Drama, si cea mai romantica scena a tuturor timpurilor, cea a balconului. Topul primelor cinci cele mai romantice povesti de dragoste este completat in ordine de "Jane Eyre", de Charlotte Bronte, si de "Pe aripile vantului", romanul a carui actiune se situeaza in timpul razboiului de secesiune din Statele Unite scris de Margaret Mitchell.
Versiunea pentru marele ecran a romanului "Pe aripile vantului" i-a avut in distributie pe Clark Gable si Vivien Leigh, in rolurile lui Rhett Butler si, respectiv, Scarlett O'Hara, si a fost recompensata cu opt premii Oscar. "Pacientul englez", un roman a carui actiune se situeaza in timpul celui de-al doilea razboi mondial, s-a situat pe locul al saselea in top, fiind urmat de "Rebecca" (1938), de Daphne du Maurier, si de "Dr Jivago", de Boris Pasternak. "Amantul doamnei Chatterley", de D.H. Lawrence, povestea unei relatii pasionale infiripata intre o aristocrata si un padurar, si "Departe de lumea dezlantuita" de Thomas Hardy, au completat primele zece locuri ale topului.
In lista celor mai frumoase povesti de dragoste au mai fost incluse piesa de teatru "Pygmalion" scrisa de George Bernard Shaw, care a stat la baza musical-ului "My Fair Lady", "Marele Gatsby", de Francis Scott Fitzgerald, "Ratiune si simtire", de Jane Austin, si "Razboi si pace" de Lev Tolstoi. Sondajul a scos la iveala ca 16% dintre femei nu au citit niciodata un roman de dragoste fata de 66% dintre barbati. 39% dintre femei au recunoscut ca povestile de dragoste cu eroine nefericite le fac sa planga. Acelasi sondaj a mai scos la iveala ca 10% dintre femei compenseaza lipsa de pasiune din viata lor sentimentala cu povesti fictive. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.