Suma investita de Statele Unite ale Americii in baza aeriana de la Kogalniceanu si baza de instructie de la Babadag s-ar putea ridica, pana la sfarsitul anului viitor, la suma de 70 de milioane de dolari. Pentru anul fiscal in curs, Congresul SUA
Suma investita de Statele Unite ale Americii in baza aeriana de la Kogalniceanu si baza de instructie de la Babadag s-ar putea ridica, pana la sfarsitul anului viitor, la suma de 70 de milioane de dolari. Pentru anul fiscal in curs, Congresul SUA a aprobat deja 34 de milioane pentru lucrari de constructii ce vor incepe la sfarsitul lui august, iar pentru anul urmator se preconizeaza alocarea altor 12 milioane de dolari. De asemenea, pana in prezent, pentru baza de la Kogalniceanu au fost folosite deja 25 de milioane de dolari, sustine seful Biroului de Cooperare Militara din cadrul Ambasadei SUA, colonelul John Ingham.
1500 de militari
Deschiderea oficiala a bazei va avea loc pe 17 august iar, in urmatoarea perioada, vor sosi la Kogalniceanu aproximativ o mie de militari americani. Numarul soldatilor americani din Dobrogea poate ajunge pana la 1500. Militarii americani vor stationa aici prin rotatie, executand misiuni pe o perioada de sase luni. Desi este vorba despre trupe ale SUA, baza se va afla sub comanda armatei romane. Este vorba despre un model similar folosit de NATO la baza operativa inaintata (FOB) de la Trapani, Sicilia.
In prima etapa, cu ocazia exercitiului romano-bulgaro-american "Proof of Principle", la Kogalniceanu se vor afla un batalion de infanterie si aproximativ zece avioane de lupta F-16. Cu toate acestea, din primavara anului viitor, americanii ar putea sa mentina permanent o escadrila de lupta.
Potrivit reprezentantilor Ambasadei SUA, se intentioneaza ca in cele doua baze dobrogene sa stationeze permanent aproximativ 300 de militari ai US Army si 10 din cadrul US Air Force. Acestia (ofiteri de stat major, personal administrativ si forte de securitate) se vor afla la baza aeriana din Kogalniceanu si fosta baza a Brigazii Mecanizate 34, de la Babadag.
Inaugurare oficiala
In prezent, militari ai Fortelor Terestre, Aeriene si Navale ale SUA colaboreaza cu omologii romani pentru pregatirea exercitiul "Proof of Principle". Exercitiul va incepe in mod oficial cu o ceremonie de deschidere pe 17 august si se va incheia pe 22 octombrie. Aproximativ 1000 de militari si personal civil american vor participa la acest exercitiu prin intermediul caruia se vor testa capacitatile de comanda si control necesare viitoarelor dislocari de trupe la nivel de brigada in cadrul Fortelor Intrunite Est (Joint Task Force East), precum si infrastructurile din Ro-mania si Bulgaria. Potrivit Ambasadei SUA, forta de lupta intrunita creeaza multe locuri de munca pentru comunitatea locala. In prezent, este vorba despre 550 de angajati romani care au legatura cu exercitiul "Proof of Principle", numarul acestora putand depasi 600. Militari de la sediul Fortelor Terestre ale SUA din Europa de la Heidelberg si ai Diviziei 1 Blindate de la Baumholder, din Germania, precum si ai Fortei Intrunite din Europa de Sud cu baza la Vicenza in Italia, vor face parte dintr-un sediu intrunit. Comandamentul va include si personal al Fortelor Aeriene si Navale ale SUA si al Fortelor Armate Romane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.