Cercetatorii britanici au realizat o simulare pentru o perioada de zece ani (2005-2014) si au ajuns la concluzia ca o racire a unei parti din Pacific si rezistenta la incalzire a Oceanului Arctic compensau cresterea temperaturilor provocate de gazele cu efect de sera. Acest efect compensator va fi insa de scurta durata, iar meteorologii, ale caror cercetari sunt publicate in revista "Science", preconizeaza ca, in perioada 2009-2014, temperaturile vor depasi recordul din 1998, cand s-a atins o medie anuala de 14,2 grade Celsius si care este considerat anul cel mai cald. Doug Smith, cercetator al Institutului meteorologic britanic, si colegii sai au testat noul model, dar pe perioada 1982-2001, pentru a putea compara rezultatele cu cele reale inregistrate de serviciile meteorologice din lumea intreaga. Potrivit lui Smith, validitatea noului model a fost demonstrata, pentru ca a dat rezultate mult mai precise pentru temperaturi decat simularile informatice precedente.
Incalzirea va accelera fenomenele
Cercetatorii britanici avertizeaza ca urmatorul deceniu va fi unul de foc pentru planeta noastra. Ei arata ca, in perioada 1860-2000, temperatura pamantului a crescut cu aproape 1 grad Fahrenheit. Astfel, daca in 1860 temperatura medie globala era de 13,6 grade Celsius, in 1900 ea a crescut la 13,8 grade Celsius pentru ca maxima sa fie atinsa in anul 1998, cand s-a inregistrat o medie anuala de 14,2 grade Celsius. Noile proiectii privind evolutia climatica arata ca, temperatura medie globala va depasi in urmatorii zece ani valoarea maxima atinsa in 1998. Cercetatorii britanici sunt de parere ca, prognozata crestere a temperaturilor medii globale va duce la topirea rapida a ghetarilor si va amplifica fenomenele meteorologice extreme. Mai mult, surplusul de caldura va fi in continuare responsabil pentru frecventa crescuta a uraganelor puternice. In opinia cercetatorului John Drake, de vina pentru cresterea temperaturii pamantului este industrializarea si folosirea combustibililor fosili, cum ar fi carbunele, care arunca in atmosfera cantitati mari de dioxid de carbon.
Desi creatorii vechilor modele climatice sunt increzatori in predictiile lor facute pana in 2040, in opinia lui Gavin Schmidt, de la Institutul pentru Studii Spatiale al NASA, din New York, este mult mai important, atat pentru politicieni, cat si pentru alti factori de decizie, sa schitezi o prognoza pe zece ani, asa cum au facut britanicii. "Daca functioneaza, este un pas bun pentru viitor", a declarat Schmidt.
Teorii demontate
Oamenii de stiinta au demontat recent teoria potrivit careia vinovate de incalzirea globala ar fi ciclurile naturale ale Soarelui si nu emisiile de gaze cu efect de sera. Studiul aparut in revista "Proceedings of the Royal Society" a aratat ca, fara indoiala, in ultimii 20 de ani, activitatea solara a evoluat in sens opus incalzirii globale, asa ca nu poate fi considerata o cauza a cresterii temperaturilor pe glob. Mai precis, o analiza a activitatii solare din ultimele decenii arata ca, din 1985, activitatea solara a scazut semnificativ in intensitate, in timp ce incalzirea globala a fost tot mai accentuata. "Rezultatele noastre arata ca, evolutia atat de rapida a temperaturilor pe glob, dupa 1985, nu poate fi asociata cu variatiile activitatii solare, indiferent de cat de mult s-ar fi schimbat activitatea solara" , a declarat Mike Lockwood, unul dintre cercetatori.