Coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Erhard Bushek, viziteaza discret, in aceste zile, Bucovina. Erhard Bushek, sotia sa alaturi de citiva invitatii de-ai lor, viziteaza neoficial, dar discret, de citeva


Coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Erhard Bushek, viziteaza discret, in aceste zile, Bucovina. Erhard Bushek, sotia sa alaturi de citiva invitatii de-ai lor, viziteaza neoficial, dar discret, de citeva zile, Romania. Oficialul de la Viena a fost impresionat de atitudinea localnicilor din judetele Suceava, Neamt si Iasi care pastreaza, inca, insemne ale perioade in care o parte dintre aceste teritorii s-au aflat sub Imperiul Austriac. De la documente scrise in limba germana si pina la emblemele imperiului - pastrate pe portile caselor sau pe diverse obiecte de podoaba - si pina la cunoasterea limbii germane de catre localnici, toate au reprezentat o surpriza placuta pentru oficialul dimplomatic. Bushek s-a dus in Moldova pentru a discuta cu autoritatile locale, dar si pentru a vizita bine cunoscutele monumente de arta religioasa, in vederea unei evaluari. El planuieste sa convinga mai multe tari europene, dar mai ales Austria, de necesitatea conservarii nu doar a manastirilor din nordul Moldovei, ci si a artei si a traditiilor locale. Bushek a luat aceasta decizie dupa ce a fost impresionat de vizitele la manastiri precum Probota, Neamt, Secu, Agapia, Varatec, Humor, Putna, Moldovita, Sucevita, Voronet, Arbore, Patrauti, Dragomirna, dar si la muzee inedite cum sint cel al lingurilor de lemn sau cel al lemnului. La Moldovita insa, si stareta le-a fost ghid sotilor Bushek, vorbindu-le in limba germana. Peste tot a intilnit calugari-ghizi vorbitori de limba germana. Erhard Bushek este insotit de fostul sau adjunct de la Viena si ex-ministru al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, bun cunoscator al zonei si bun cunoscator al limbii germane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.