Domnul Ion Iliescu a fost, dupa 1989, principalul factor politic care s-a opus tratarii trecutului ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane la fel cu al celorlalti cetateni. De ce rabat si nu plus de exigenta? De ce? Pentru ca Partidul Comunist Roman a u
Domnul Ion Iliescu a fost, dupa 1989, principalul factor politic care s-a opus tratarii trecutului ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane la fel cu al celorlalti cetateni. De ce rabat si nu plus de exigenta? De ce? Pentru ca Partidul Comunist Roman a utilizat, dupa intrarea tarii in sfera sovietica de influenta, in septembrie 1944, modelul sovietic de cucerire a puterii... Urmele lui nu au disparut total: acest model prevedea transformarea bisericilor - considerate "dusmane ale poporuluii - in instrumente ale noii puteri. Cine a acceptat "pactul cu diavoluli a fost binevenit, cine nu, a trebuit fie sa dispara, fie sa accepte ratarea. Asa a disparut dintre cei vii Patriarhul Nicodim, facand loc lui Justinian Marina, primul Patriarh comunist al Romaniei.
Asa au disparut partidele istorice. In paralel, s-a desfasurat, dupa 1946, reprimarea vechilor ierarhi ortodocsi. Biserica Ortodoxa Romana nu s-a lasat insa cucerita cu una cu doua; ea a contraatacat un timp. Revista Patriarhiei Romane, "Biserica Ortodoxa Romana", nr. 1-3 din ianuarie 1947 arata de pilda ca arhiereul vicar patriarhal (!!) Justinian Marina tocmai isi pierduse rangul de arhimandrit din cauza pozitiei sale pro-comuniste. Ce anume i se reprosa? Subminarea superiorului sau de atunci, un om valoros, Mitropolitul Irineu al Moldovei, prin atacuri in presa cotidiana. Irineu si-a pierdut functia, iar Mitropolit a devenit insusi Justinian Marina, avansat dupa scurt timp Patriarh al Romaniei. Odata cu "bolsevizarea" suferita dupa 1947, Biserica Ortodoxa Romana a devenit un instrument al dictaturii proletariatului - ierarhii ei adesea lucrand cu manusi, scoliti la nevoie in Occident, agenti SIE cucernici, pe alocuri sinceri - dar din punct de vedere institutional, un instrument.
Schema post-ceausista de pastrare a sistemului - achitata de fostul general de Securitate Nicolae Plesita, in renumita sa carte transpusa in practica dupa revolutie, de Ion Iliescu pe linia de stat si de Teoctist Preafericitul pe linie de Biserica - explica de ce transformarea Romaniei decurge atat de lent. In privinta epurarii colaborationistilor a fost ratat momentul decembrie 1989.
Dupa moartea lui Teoctist, a aparut un al doilea moment favorabil, dar reactiunea neo-comunista ar vrea iarasi sa-l rateze. Cum anume? Alegand ca Patriarh al Romaniei tot un alt colaborationist, uns tot de mostenitori ai vechii Securitati. Manevra va reusi de buna seama, daca CNSAS nu izbuteste sa verifice cum se cuvine candidatii la inalta functie.
Dar de ce nu s-ar deconspira ei insisi ca sa fereasca Biserica de o noua pierdere de prestigiu? Ar fi un mijloc pentru a se reabilita...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.