In prezent incercati o colaborare cu UDMR pentru a nu risca reprezentarea comunitatii maghiare la nivel european. Ce modificari vrea sa aduca CNMT in viata publica politica a maghiarilor din Romania?
Noi discutam nu numai cu UDMR, ci cu toate o
In prezent incercati o colaborare cu UDMR pentru a nu risca reprezentarea comunitatii maghiare la nivel european. Ce modificari vrea sa aduca CNMT in viata publica politica a maghiarilor din Romania?
Noi discutam nu numai cu UDMR, ci cu toate organizatiile care au obiective politice fiindca pozitia noastra e ca trebuie sa se realizeze o comuniune de teluri si programe, iar pentru aceasta trebuie sa fondam si sa functioneze o masa rotunda a organizatiilor maghiare din Transilvania.
Militati pentru instituirea pluralismului politic, ceea ce nu convine UDMR...
Da. Noi credem ca sistemul partidului unic, actualmente practicat in randul comunitatii maghiare si care este institutionalizat, ajutat de legea partidelor, respectiv de legea alegerilor locale si parlamentare este impotriva democratiei si pluralismului. Aceste legi, desi au fost amplu criticate de organisme internationale, nici pana acum nu au fost schimbate. Credem ca maghiarii din Romania trebuie sa treaca de la sistemul partidului unic la pluralism si la democratie prin practicarea si instituirea alegerilor interne. Mai concret, cu ocazia alegerilor parlamentare si europarlamentare este nevoie de o lista comuna care e acceptata de toate organizatiile cu obiective politice din Transilvania, aceste liste se pot forma in urma alegerilor interne, libere, democratice, in sanul comunitatii. Iar la alegerile locale este nevoie, in localitatile cu pondere semnificativa a maghiarilor, de concurenta, competitivitate si pluralism politic.
Ati abordat in cadrul negocierilor cu UDMR si problema fondurilor pentru comunitatea maghiara de la bugetul maghiar si de la cel roman pe care le administreaza doar Uniunea?
Sigur ca da. Credem ca orice imixtiune politica este nociva si trebuie oprita in procesul de distribuire a fondurilor destinate comunitatii maghiare. S-a dovedit faptul ca aplicarea unei logici politice in ce priveste distribuirea fondurilor pentru presa, societatea civila, organizatiile de tineret etc- de fapt este impotriva dezvoltarii normale, democratice a comunitatii maghiare, infantilizeaza societatea civila, drept pentru care am propus o mai mare transparenta in distribuirea acestor fonduri si scoaterea logicii politice, a clientelismului politic.
Care este punctul nevralgic al negocierilor cu UDMR?
Cred ca punctul nevralgic este daca UDMR va accepta o schimbare de sistem, sau numai o schimbare de fatada. Daca se accepta ca aceasta comunitate e pluralista, democratica, sau mergem mai departe pe ideea ca exista un singur partid si toti cei care sunt in afara acestui partid trebuie periferizati si redusi la zero. Aceasta schimbare de prisma din partea liderilor UDMR poate fi vitala sau decisiva in ce priveste succesul negocierilor sau continuarea lor. Noi am depus un document saptamana trecuta, luni, la Cluj, care stabileste eventuale teluri comune: schimbarea de sistem, actiuni comune, si totodata e vorba si de credibilitatea UDMR in ce priveste revenirea reprezentarii intereselor comunitatii maghiare. Documentul nostru este mai atotcuprinzator, mai larg. Documentul UDMR nu vorbeste numai de posibile teluri comune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.