Comisia Europeana este ingrijorata de aparitia focarelor de pesta porcina din Romania, dar este normal, intrucat CE se preocupa de aparitia oricarui focar de boala in statele membre UE, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Comisia Europeana este ingrijorata de aparitia focarelor de pesta porcina din Romania, dar este normal, intrucat CE se preocupa de aparitia oricarui focar de boala in statele membre UE, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, Radu Roatis.
"Comisia Europeana este ingrijorata de aparitia focarelor de pesta porcina din Romania, dar este normal, intrucat CE este ingrijorata de aparitia oricarui focar de boala la animale in statele membre UE", a spus Roatis, intr-o conferinta de presa.
Autoritatea Veterinara a confirmat aparitia a doua focare de pesta porcina la ferme Smithfield din Igris si Cenei, judetul Timis. Numarul total de porci din cele doua unitati este de circa 37.000, iar toate animalele vor fi sacrificate.
In cele doua ferme rata de mortalitate este de circa 5% pe zi, din cauza pestei.
La Cenei autoritatile au inceput deja ingroparea cadavrelor de animale in gropi betonate, bataluri, care se aflau deja in incinta fermei. Aceeasi metoda va fi folosita si in cazul unitatii din Igris, unde vor fi realizate bataluri, timpul necesar fiind foarte scurt, de circa o zi, potrivit lui Roatis. De asemenea, autoritatile veterinare folosesc si incineratoare mobile.
Autoritatile nu au decis cum vor fi sacrificati porcii din cele doua ferme, cea mai probabila posibilitate fiind electrocutarea.
Smithfield are 33 de ferme in judetele Rimis, Arad si Bihor, dintre care 11 functioneaza fara autorizatie sanitar-veterinare. Acestea vor fi inchise, iar porcii sanatosi transferati in unitati autorizate ale companiei.
Smithfield este cel mai mare producator de carne de porc la nivel mondial, cu o cifra de afaceri de 11,9 miliarde de dolari anul trecut. Grupul a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a achizitionat Agrotorvis si Comtim Grup. Compania mai detine 50% din actiunile firmelor Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.