IICCR a depus o plingere penala pe numele colonelului de Securitate Gheorghe Enoiu, un anchetator renumit pentru cruzimea sa.

Actiunea penala impotriva fostului ofiter de Securitate, declansata ieri de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), vizeaza actiuni care se incadreaza, potrivit cercetatorilor, in categoria crimelor contra umanitatii. Gheorghe Enoiu a anchetat, dupa cum arata documentele pe baza carora s-a intemeiat plingerea, sute de persoane intre 1950 si 1989.

Din 1960, acesta a activat ca ofiter in cadrul Securitatii Municipiului Bucuresti. „Anchetele conduse de Gheorghe Enoiu se desfasurau prin utilizarea celor mai crude si brutale tratamente. Acesta a uzat de metode de tortura cum ar fi bataia la talpi si pe capre, bataia la testicule, bataia cu sacul de nisip precum, «manejul», «cuierul», infometarea, izolarea", spune Andrei Muraru, seful Serviciului de Investigatii Speciale din IICCR.

Gheorghe Enoiu i-a anchetat pe fostul lider comunist Lucretiu Patrascanu si pe studentii arestati in urma miscarilor din 1956. Pentru toate aceste fapte, IICCR a solicitat inclusiv degradarea militara a lui Gheorghe Enoiu, anexind la sesizarea penala o lista cu 70 de persoane ce au fost victimele anchetelor sale, precum si patru interviuri luate acestora.