Cele aproape doua milioane de romani care traiesc mai mult in strainatate sunt expuse multor pericole. Unele de ordin sexual. Un contact sexual intamplator poate fi fatal. Poate fi HIV pozitiv.

Anual, aproximativ doua milioane de romani p
Cele aproape doua milioane de romani care traiesc mai mult in strainatate sunt expuse multor pericole. Unele de ordin sexual. Un contact sexual intamplator poate fi fatal. Poate fi HIV pozitiv.

Anual, aproximativ doua milioane de romani pleaca la munca in strainatate. Majoritatea revin in tara la Paste si la Craciun. Restul anului sunt departe de familie, de partenerul de cuplu. Se intorc de Sarbatori cu multe surprize pentru cei apropiati. Dar la revenirea in tara multi dintre ei aduc si boli infectioase. Hepatitele B si C sunt deja curente. Dar se contureaza un alt pericol major in cazul romanilor care lucreaza in strainatate. "Aduc cu ei si subtipul B al virusului HIV", avertizeaza prof. dr Adrian Streinu Cercel, presedintele Comisiei nationale de lupta ani-SIDA. Subtipul B al HIV in circulatie in UE este altul decat cel care exista in Romania, la noi fiind predominant subtipul F, mai putin virulent.

Statisticile arata ca riscul cel mai mare de transmitere a infectiei HIV apare la persoanele care stau mai mult de sase luni in strainatate. Riscul este de aproximativ 4,64%. Din 46 de persoane testate HIV/SIDA, doua au fost depistate pozitiv. S-ar putea spune ca este vorba despre cazuri izolate. Gresit. Deoarece, ca si in cazul altor infectii cu transmitere sexuala, in spatele unei persoane infectate pot fi alte zece intr-un potential pericol.


MASURI. Aceste aspecte dovedesc ca este vorba despre o problema majora de sanatate publica, cea mai buna masura fiind preventia. Evident, regula de baza o reprezinta sexul protejat prin folosirea corecta ori de cate ori este nevoie a prezervativului si limitarea tentatiei sexului cu parteneri intamplatori.

Apoi, prof. dr Streinu Cercel anunta necesitatea testarii obligatorii in anumite situatii. "Exista un ordin de ministru prin care persoanele care lucreaza mai mult de sase luni in strainatate trebuie sa faca testarea sub indrumarea unui consilier. Din pacate, acest ordin este foarte putin respectat. Motiv pentru care, la ora actuala, se pregateste un act normativ, potrivit caruia orice persoana care are un sejur mai lung de sase luni in strainatate sa fie supusa obligatoriu, la intoarcerea in tara, unui test HIV/SIDA."

O persoana infectata cu HIV poate sa nu prezinte simptome specifice intre 8 si 10 ani, perioada in care poate infecta alte persoane.


OPINIA SPECIALISTULUI. Potrivit conf. dr Daniel Popescu, testul HIV/SIDA se recomanda mai ales persoanelor care au avut un contact sexual neprotejat cu un nou partener, au avut sau au parteneri sexuali multipli, au suferit transfuzii de sange, au fost spitalizati si au fost supusi unor interventii chirurgicale, femeilor insarcinate sau care intentioneaza sa aiba un copil, celor care vor sa se casatoreasca sau sa aiba o relatie stabila, persoanelor care folosesc droguri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.