Amenintat cu atacuri, atit din partea talibanilor, cit si a SUA, presedintele Musharraf vrea sa renunte la drepturile fundamentale.Militantii ai opozitiei protesteaza fata de guvern
si ard efigia presedintelui Musharraf Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a analizat miercuri posibilitatea decretarii starii de urgenta, in urma atacurilor fundamentalistilor islamisti si a amenintarilor cu bombardamente din partea Statelor Unite, in zonele necontrolate de la granita cu Afganistanul. Joi, un consilier al presedintelui a declarat ca Musharraf a renuntat la aceasta solutie. „Nu exista posibilitatea decretarii starii de urgenta", a intarit si presedintele Ligii Musulmane, partidul de guvernamint. „Pakistanul se confrunta cu amenintari interne si externe, iar posibilitatea decretarii starii de urgenta de catre presedintele Musharraf nu poate fi exclusa", a declarat ministrul informatiilor Tariq Azim. Decretarea starii de urgenta presupune suspendarea drepturilor fundamentale prevazute, teoretic, in constitutia pakistaneza.

Invocind situatia de criza din tara, presedintele Musharraf a anuntat ca nu va participa la o importanta intrunire a liderilor tribali din zona de frontiera cu Afganistanul, considerata drept cea mai sigura ascunzatoare pentru liderii al-Qaeda. Aici el urma sa se intilneasca cu omologul sau afgan, Hamid Karzai, intors recent dintr-o vizita la Washington, unde a criticat lipsa de reactie a Pakistanului fata de inmultirea celulelor teroriste din zona greu accesibila a tarii, unde Islamabadul a detasat 92.000 de militari. Intilnirea beneficia de sprijinul presedintelui SUA, George W. Bush. Presedintele Musharraf a anuntat ca locul sau va fi tinut de premierul pakistanez.

Pozitia presedintelui pakistanez este considerabil deteriorata in perspectiva alegerilor prezidentiale si legislative programate pentru sfirsitul anului. Pe plan politic, Pervez Musharraf este tot mai contestat de opinia publica, suferind o puternica lovitura de imagine in urma unei decizii a Curtii Supreme de Justitie, prin care seful statului era obligat sa-l reinstaleze in functie pe presedintele instantei superioare dupa ce il suspendase in luna martie. Presedintele a purtat discutii cu fostul premier pakistanez, Benazir Bhutto, care se afla acum in exil, pentru a incerca rezolvarea crizei interne. Bhutto i-a cerut presedintelui sa modifice constitutia si sa renunte la conducerea armatei, ceea ce i-ar acorda dreptul la inca un mandat prezidential. Totodata, Bhutto ar urma sa devina premier pentru a treia oara.