Marile publicatii germane sint anchetate pentru divulgarea informatiilor secret de stat.Apropierea de SUA l-a costat mult
pe Frank Walter Steinmeier Saptesprezece jurnalisti de la marile publicatii germane „Der Spiegel", „Süddeutsche Zeitung", „Die Zeit" si „Die Welt" sint anchetati in dosarul unei scurgeri de informatii secret de stat, legate de prezenta pe teritoriul Germaniei a inchisorilor secrete ale CIA si de rapirea a doi rezidenti germani banuiti de activitati teroriste, la inceputul anilor 2000. Informatiile provin de la comisia Bundestagului insarcinata cu anchetarea unor posibile incalcari ale drepturilor omului de catre serviciile secrete germane. Ancheta procuraturii a fost declansata dupa ce presedintele comisiei, Siegfried Kauder, a declarat postului german ARD ca organismul pe care il conduce „are mai multe gauri decit svaiterul". „Poti citi mai multe documente clasificate in presa decit o poti face in comisie", a mai precizat Kauder. Peste 100 de persoane, printre care si multi functionari ai guvernului, au avut acces la aceste informatii.

Cum singurele indicii privind divulgarea secretului de stat detinute de procurori sint articolele aparute in presa, primii acuzati au fost cei saptesprezece jurnalisti. Vicepresedintele comisiei Bundestagului, social-democratul Michael Hartmann, a protestat, aratind ca ar trebui sa fie anchetati „cei care au violat efectiv secretul de stat, nu cei care s-au supus doar necesitatii de a informa publicul".

„Acesti jurnalisti nu trebuie, in nici un caz, tratati ca niste infractori", se arata intr-un comunicat al asociatiei Reporteri fara Frontiere, care aminteste de propunerea anterioara ca articolul din codul penal, care priveste complicitatea la divulgarea secretului de stat, sa nu se aplice jurnalistilor. Conform datelor detinute de Asociatia jurnalistilor germani, in ultimii 20 de ani s-au inregistrat 180 de procese intentate jurnalistilor, pe baza acestui articol.

Actualul ministru de externe, Frank-Walter Steinmeier, a fost chiar acuzat, de catre Partidul Liberal-Democrat, ca le-ar fi cerut colegilor sai social-democrati din comisia Bundestagului sa divulge in mod deliberat informatiile secrete, pentru a-i imbunatati imaginea. Steinmeier este implicat in dosarele rapirilor si ale inchisorilor CIA, pentru ca, coordona activitatea serviciilor secrete.

Precedent Curtea Federala de Justitie a hotarit, in februarie 2007, ca autoritatile germane au incalcat libertatea presei in cazul perchezitiei pe care au ordonat-o la sediul revistei "Cicero", in septembrie 2005. Revista citase informatii clasificate despre finantarea extremistilor islamisti, intr-un articol despre liderul al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi. Justitia a considerat ca vina scurgerii de informatii apartine Politiei Federale si Ministerului de Interne.

Directorul operatiunilor secrete ale CIA iese din umbra dupa pensionare, pe www.cotidianul.ro