Termenele prevazute in legislatie curg, impingand deja spre iarna momentul infatisarii la urne. Si chiar daca, prin absurd, premierul s-ar intoarce din concediu si ar anunta data euro-alegerilor, acestea tot nu ar putea avea loc mai devreme de Postul
Termenele prevazute in legislatie curg, impingand deja spre iarna momentul infatisarii la urne. Si chiar daca, prin absurd, premierul s-ar intoarce din concediu si ar anunta data euro-alegerilor, acestea tot nu ar putea avea loc mai devreme de Postul Craciunului. Pentru simplul fapt ca legea in vigoare obliga Guvernul sa informeze populatia cu privire la ziua alegerilor cu cel putin trei luni inainte.
Incertitudinea naste speculatii. Se aude ca Tariceanu ar vrea sa ne cheme la vot in preajma Sarbatorilor, imediat dupa prima de porc, sau chiar la anul, concomitent cu distribuirea primului talon de pensie marita, eventual in Postul Mare. Este vehiculat inclusiv scenariul organizarii scrutinului pentru PE in ziua alegerilor locale. Daca am avea o clasa politica normala, varianta amanarii pentru 2008 ar trebui scoasa din calcul. Pentru ca Romania, prin Tratatul de aderare la UE, s-a angajat sa organizeze aceste alegeri pana la 31 decembrie 2007. La noi, insa, nimic nu e sigur.
Cand a luat decizia amanarii euro-alegerilor, premierul a motivat ca acestea nu trebuie viciate de disputele si ambitiile politicianiste ale momentului - vezi referendumurile privind demiterea presedintelui sau votul uninominal. Caci, spunea Tariceanu, romanii asteapta ca dezbaterile in campanie sa se concentreze pe rolul nostru in Europa, pe felul cum ne promovam si aparam valorile si interesele economice.
Este greu de imaginat ca subiectele abordate in campanie, atunci cand va fi ea, se vor axa, intr-adevar, pe domeniile mentionate de premier. Incremenite in continuare in "dispute si ambitii politicianiste" partidele abordeaza temele enuntate doar tangential. La fel, Guvernului pare sa nu-i pese ca majoritatea romanilor, 32% - conform unui studiu Gallup efectuat in iunie, nu stiu absolut nimic despre euro-alegerile care urmeaza sa aiba loc. O campanie de constientizare si stimulare a participarii la vot este planuita sa inceapa, sub egida ASG, abia la jumatatea lunii viitoare. Cam tarziu. Vom depasi oare "performanta" bulgarilor de a aduce la urne mai putin de o treime din electorat?
De ce intarzie liberalii euro-parlamentarele? Pe piata au aparut mai multe posibile raspunsuri: pentru ca vor sa-si umple bazinul electoral cu beneficiarii majorarii pensiilor; se tem ca presedintele Basescu va bruia scrutinul cu referendumul pentru uninominal; "locomotiva" Mihai Razvan Ungureanu, cap de lista, n-are inca "vagoane"; asteapta retragerea soldatilor din Irak pentru a mai bifa o fapta populista; pesedistii sunt in concediu.
Nu stim cate foloase pot obtine liberalii, ori altii, de pe urma tergiversarii alegerilor. Observam doar ca am ramas singura tara cu reprezentanti desemnati, nu alesi, in PE, sau ca aproape jumatate din populatie (45%) habar n-are ce rost au europarlamentarii, asteptand de la ei imbunatatirea conditiilor de viata si cresterea veniturilor.
Revenind la experienta bulgarilor, trebuie amintit ca nici la ei campania electorala nu a stralucit prin dezbateri curat europene. Dar macar, dupa numararea voturilor, au tras concluziile. Socialistii, cotati in sondaje pe primul loc, cand s-au trezit pe pozitia a doua au constatat public ca trebuie sa-si reexamineze politica. Iar conducerea formatiunii de dreapta si-a dat demisia in urma esecului. Aviz amatorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.