Spre deosebire de predecesorii sai recenti, Rodriguez a preferat sa ramana in "umbra", ca artizan al unora din cele mai sensibile operatiuni ale CIA. Se pare totusi ca identitatea lui Rodriguez nu a fost un secret prea bine tinut: anul trecut, numele
Spre deosebire de predecesorii sai recenti, Rodriguez a preferat sa ramana in "umbra", ca artizan al unora din cele mai sensibile operatiuni ale CIA. Se pare totusi ca identitatea lui Rodriguez nu a fost un secret prea bine tinut: anul trecut, numele si biografia sa au aparut pe enciclopedia de pe Internet Wikipedia, desi cu unele inadvertente. Este sigur insa ca este originar din Puerto Rico si o mare parte din cariera si-a petrecut-o in America Latina, inclusiv in Mexic. Oficiali care au dorit sa li se pastreze anonimatul au indicat ca Rodriguez a avut unele probleme in anii '90, dupa ce a incercat sa-si ajute un prieten arestat pentru detinere de droguri in Republica Dominicana. Ministerul Justitiei i-a cercetat activitatile, fara a formula insa vreo acuzatie impotriva sa. Incidentul a dus la plecarea sa din fruntea diviziei pentru America Latina a CIA, insa cariera lui in spionaj a mers mai departe. La mai putin de un an dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 a devenit directorul centrului de operatiuni antiteroriste al CIA. Jose Rodriguez isi va face pentru prima data oficial aparitia in public saptamana viitoare, la o conferinta privind securitatea granitelor organizata la El Paso, din Texas. Rodriguez nu si-a stabilit inca data exacta a retragerii, care va avea loc in cursul anului, si nu a fost anuntat deocamdata un succesor. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.