Franta, Marea Britanie si Germania si-au unit fortele pentru a lupta impotriva planurilor de reformare ale Fondului Monetar International. Aceasta actiune ar oferi ajutor tarilor emergente, precum China, India sau Brazilia, in detrimentul statelor eu
Franta, Marea Britanie si Germania si-au unit fortele pentru a lupta impotriva planurilor de reformare ale Fondului Monetar International. Aceasta actiune ar oferi ajutor tarilor emergente, precum China, India sau Brazilia, in detrimentul statelor europene.FMI este o organizatie formata din 185 de tari, ce a fost infiintata dupa cel de-al doilea Razboi Mondial pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda tarilor asistenta financiara temporara, in conditii adecvate de siguranta, pentru a ajuta la ajustarea balantei de plati. Reformele propuse urmeaza sa fie aprobate luna urmatoare, inainte ca mandatul lui Rodrico Rato sa expire in octombrie.Membrii din conducerea FMI au declarat insa pentru Financial Time ca tarile sunt inchise intr-o disputa care nu are ca rezultat decat "ingroparea" Europei in competitia cu SUA si cu puterile economice aflate in crestere rapida."Ceea ce auzim din partea colegilor nostri europeni, si anume ca ei considera ca au dreptul de a conduce aceasta institutie pe un termen nedefinit, este foarte dezamagitor", a marturisit unul dintre directorii executivi."Trioul european" a respins formule care ar acorda unei tari un numar de voturi calculat in functie de economia lor. Aceasta initiativa ar propulsa, de exemplu, Beijing-ul. De asemenea, economiile din UE sunt in cautare de reforme care sa nu reduca pozitia lor in conducerea Fondului."Marea Britanie, Franta si Germania, intr-o mai mica masura, se impotrivesc din rasputeri", a declarat un oficial al FMI, adaugand ca "Japonia se teme si ea sa nu fie eclipsata de rivalii sai asiatici". Totodata, SUA, fiind "deranjata de intransigenta europenilor", militeaza pentru mai multe voturi pentru patru cel mai slab reprezentate membre ale FMI: Mexic, Turcia, Coreea de Sud si China. Washington-ul este vazut ca un aliat devotat al primelor trei state mentionate si doreste ca Beijing-ul sa isi schimbe politica monetara.O reforma a votului are nevoie de suport in valoare de 85% pentru a fi promulgata, dar mai multe surse subliniaza posibilitatea ca Rato sa nu aiba toate voturile necesare pentru a realiza reforma inainte de terminarea mandatului.Toti ochii sunt atintiti acum asupra succesului Frantei in numirea fostului sau ministru de Finante socialist Dominique Strauss-Kahn pentru conducerea FMI. Acesta a primit, deja, acordul Germaniei, dar ar putea intampina rezistenta din partea Italiei, care la randul sau spera sa vada un italian la conducerea Fondului Mondial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.