Au aparut primele sondaje care subliniaza efectele politice post-referendum. Pana acum ar fi fost prematura orice sondare, pentru o evaluare corecta. La sfarsitul lunii iulie si inceput de august, suficient electorat si-a putut crea o imagine clara d
Au aparut primele sondaje care subliniaza efectele politice post-referendum. Pana acum ar fi fost prematura orice sondare, pentru o evaluare corecta. La sfarsitul lunii iulie si inceput de august, suficient electorat si-a putut crea o imagine clara dupa incercarea nereusita de suspendare a presedintelui Romaniei.


Prima concluzie e simpla. Dupa o amplitudine puternica si un puseu de popularitate, Traian Basescu revine acolo unde se situa inainte de referendum. Ceea ce unii considera o scadere in popularitate a sefului statului, pentru mine este o revenire la matca. O regasire a procentului avut inaintea varfului din 19 mai. In perioada martie 2006-martie 2007, Traian Basescu a suferit o scadere de popularitate pe 20 de procente, de la 61 la 41 la suta. Profitand de iesirile televizate din campaniile pentru referendum, de posibilitatea de a-i injura in direct pe Voiculescu, Geoana, Verestoy, Hrebenciuc si Bogdan Olteanu, Basescu a apasat puternic pedala populismului si popularitatii.


Sociologii afirmau inca din 20 mai ca pentru presedinte referendumul poate fi si o capcana. Cu cat soclul sau va fi mai inalt, cu atat caderea sa poate fi mai dramatica. De la 75 la suta intentie de vot pana la 43 la suta popularitate, trebuie sa recunoastem ca e un efect de tobogan politic. Dezbaterea privind marirea pensiilor l-a trimis in corzi pe Traian Basescu. Solutia oferita de el s-a dovedit a fi catastrofala. Cine l-a sfatuit sa se opuna proiectului PSD-PNL de crestere a veniturilor pensionarilor a facut-o probabil in favoarea lui Calin Popescu Tariceanu. Trecerea de la sintagma "escrocherie electorala" privind legea pensiilor la "salut si sustin proiectul" l-a compromis. De urmarit pe viitor ce gafe mai face seful statului si  cine va pleca de la Cotroceni. In mod cert, actuala echipa din jurul presedintelui nu va ramane la fel.


Sondajele ne indica si un alt fapt, foarte important din punctul meu de vedere. Incepe saturatia de Traian Basescu. Dupa doi ani si jumatate in care a dominat zilnic ecranele televizoarelor, paginile ziarelor si buletinele de stiri de la radio, presedintele incepe sa produca urticarie politica. Scarbita de eternul scandal dintre el si Tariceanu, populatia incepe sa-si dea seama ca regimul Basescu este unul al tensiunii, al instabilitatii, al certurilor permanente si al viitorului incert. Nu doar premierul, identificat de presedinte drept vinovatul de serviciu, va suferi consecinte politice. Poporul, cum ii place lui Basescu sa spuna, e din ce in ce mai avizat. Nu poate fi prostit la nesfarsit cu ideea ca toata clasa politica e idioata si corupta, numai liderul de la Cotroceni e imaculat si se lupta cu mafia. Daca tu esti cel care-i pune adversarului borcanul cu mustar in fata ventilatorului, e imposibil sa nu te improaste si pe tine.


Cercetarile sociologice arata si faptul ca incet, dar sigur, PSD si PNL revin pe o curba ascendenta. Acum, social- democratii au 22 la suta, liberalii 12. Impreuna fac 34. Europarlamentarele vor fi un bun prilej pentru calcule de viitor si pentru perspectivele toamnei viitoare. Daca la parlamentarele din 2008 PSD ia 25 la suta si PNL 15 la suta, alaturarea UDMR si a minoritatilor poate duce la continuarea actualei formule de guvernare si majoritate parlamentara. PD, obtinand un scor bun de 35 la suta, ar putea avea soarta PSD din noiembrie 2004. Adica sa castige alegerile si sa ramana in opozitie.


Spun asta si pentru ca Traian Basescu nu-i mai poate pacali pe liderii politici asa cum a facut-o in 2004. Sper ca nici unul dintre cei care a batut palma cu Basescu, facand un compromis grav la acea vreme, nu vrea sa fie consacrat in politica romaneasca drept eternul fraier.


Polarizarea anti-Basescu pe scena politica e acum foarte mare. In mod inconstient, seful statului si PD nu si-au lasat loc de buna ziua nicaieri. Ei viseaza sa guverneze singuri si nu exista certitudini ca viata le va da aceasta sansa. Mai e si o problema interna intre democrati si ayatolahul lor. Acesta din urma forteaza Uniunea Populara cu PLD. PD simte ca i se baga pe gat un grupuscul de fani cu procent sub pragul electoral si face fite. Pe buna dreptate spun eu, pentru ca ei au 40 la suta acum. Basescu inca nu i-a anuntat oficial pe democrati ca il vrea doar pe Theodor Stolojan prim-ministru daca ai lui vor castiga in 2008. Nici un lider PD nu intra in calculele presedintelui pentru o functie atat de importanta. Se anunta furtuna pe corabia capitanului de cursa lunga. Iar el actioneaza dupa dictonul: "Cui nu-i convine, il debarc imediat!".


Vine o toamna foarte interesanta. Cu doua blocuri relativ egale ca scor, PD contra PSD si PNL, iar restul formatiunilor vor conta mult. Partidele mici vor face jocuri mari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.