400.000 de spectatori vor participa la festivalul muzical care incepe astazi pe insula budapestana.

Cinci trupe romanesti - Luna Amara, Altar, Nadala, Fanfara Ciocirlia si Virtuozii Valahi - participa la cea de-a XV-a editie a Festivalului de la Sziget ce se desfasoara incepind de astazi si pina pe 15 august la Budapesta, pe insula Obudai.

Membrii trupei Luna Amara pot fi considerati veterani: au mai cintat si in 2005. „Ne-am simtit atunci destul de mici. Nu ne stia nimeni, ma rog, nici acum nu cred ca ne stie foarte multa lume. A fost ciudat pentru ca am cintat pe la doua noaptea, erau mai multi romani in public", isi aminteste solistul trupei, Mihnea Blidariu. Cei de la Luna Amara nu se duc doar sa cinte, ci si sa asculte. „Vrem sa vedem Tool, pe cei de la Leningrad, tin foarte mult sa o aud pe Sinead O’Connor si, sigur, vrem sa fim si la concertul celor de la Altar, care vor cinta cu o zi inaintea noastra, pe 13 august. Ca muzician e foarte fain, nu numai pentru ca poti asculta numele mari, ci pentru ca aici ai parte de tot felul de surprize din partea trupelor mai putin cunoscute", spune Blidariu.

Daca in 1993 debuta ca un festival studentesc, editia din acest an pare gata sa bata toate recordurile. La Sziget sint asteptati circa 400.000 de spectatori. Motive muzicale exista din plin, nici un stil nu lipseste: pop, rock, electro, world, reggae, dub, metal, jazz, hip-hop, underground, folclor sau muzica tiganeasca.

Sziget 2007 debuteaza in aceasta seara cu un concert de exceptie: Manu Chao. Simbolul unei muzici care imbina reggae, rock si ritmuri braziliene, artistul in venele caruia curge singe basc isi va lansa pe 27 august un nou album, „La Radiolina". Miine, capetele de afis ale zilei sint The Chemical Brothers, care vor veni in octombrie si in Romania, si o deja obisnuita a scenelor autohtone, Cesaria Evora. Nu sint de ratat nici The Good the Bad and the Queen.

Weekendul incepe cu gypsy-punkerii Gogol Bordello, pentru ca, tot vineri seara, de la ora 19.45, Pink sa concerteze in deschiderea celor de la Madness. La aceeasi ora cu Pink, pe World Music Stage sint de vazut si jamaicanii de la Skatalites. In aceeasi seara mai cinta Skinny Puppy si mixeaza Goldie. Capul de afis al zilei de simbata il reprezinta cei de la Nine Inch Nails, dar in nici un caz nu trebuie ratata Fanfara Ciocirlia sau cei de la Hooverphonic. Duminica poate fi o zi de neuitat pe insula Obudai. Motivul: show-ul celor de la Faithless, precum si concertul lui Sinead O’Conner.

Luni e ziua romanilor. Pe scena Hammerworld, de la ora 19.45 cinta Altar, pentru ca, de la ora 23.00, taraful Virtuozii Valahi din Chitila sa ofere, in cortul Roma, o mostra veritabila de muzica lautareasca romaneasca. Totusi, punctul culminant al serii il va reprezenta cu siguranta concertul americanilor de la Tool. Cea de-a XV-a editie a festivalului se incheie marti pe ritmuri rock’n’roll cu Julliette Lewis&The Licks, cu sunetul brit-pop de la The Killers si cu cintarile lui Chris Cornell.

Muzica nu este singurul punct de interes de pe insula Obudai. De-a lungul intregii saptamini de festival, spectatorii au parte si de alte atractii: dezbateri, proiectii de filme in aer liber sau spectacole de teatru si de dans, printre care „One-minute Theatre" - reprezentatii de un minut in fata unei singure persoane, activitati sportive, bungee jumping sau structurile monumentale luminarium.

Cel putin 500 de romani la festival Aproape 500 de bilete au fost vindute in Romania pentru editia din acest an a Festivalului de la Sziget, ne-a declarat ieri George Vainer, directorul general al site-ului bilet.ro, singurul acreditat sa vinda tichete de acces. Comercializarea biletelor in Romania s-a oprit vineri noapte la cererea organizatorilor. Potrivit lui Vainer, cei mai multi clienti au venit din Bucuresti, urmati de cei din marile orase din vestul tarii: Timisoara, Cluj sau Oradea.

Cei interesati mai pot cumpara bilete doar de la fata locului la pretul de 120 de euro pentru cele sapte zile de festival sau cu 30 de euro pentru o zi. Acestia vor trebui insa sa-si caute cazare in afara insulei, pentru ca tichetele care ofereau si posibilitatea de campare s-au epuizat. (D.D.)

Programul complet al Festivalului de la Sziget pe www.cotidianul.ro/select