Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va promova actul normativ prin care va putea vinde actiuni Petrom catre salariati pana la sfarsitul acestui an, dupa ce va primi avizele necesare, a declarat, ieri, vicepresedintele AVAS, Constantin
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va promova actul normativ prin care va putea vinde actiuni Petrom catre salariati pana la sfarsitul acestui an, dupa ce va primi avizele necesare, a declarat, ieri, vicepresedintele AVAS, Constantin Botez, citat de Mediafax. Acum doua luni, AVAS a publicat pe site-ul institutiei un proiect de hotarare de Guvern, care vizeaza vanzarea unui pachet de pana la 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei. "Pretul la care angajatii Petrom vor putea cumpara actiuni va fi acelasi cu pretul cu care OMV a cumparat actiuni Petrom in 2004", a mai spus Botez. Potrivit legii de aprobare a Ordonantei de Guvern 55/2003 privind privatizarea Petrom, care a intrat in vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din actiunile companiei va fi vandut salariatilor la acelasi pret la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro/actiune. La acest pret, salariatii ar urma sa plateasca circa 235 milioane de euro, iar valoarea de piata a pachetului de actiuni este, conform cotatiilor de la BVB, de circa 765 de mil. euro. Numarul de actiuni oferite la vanzare salariatilor se realizeaza avand in vedere capitalul social al societatii inregistrat la data de 31 decembrie 2006. Potrivit actului normativ, vanzarea pachetului de 8% din actiuni se va realiza prin intermediul unui agent de privatizare, care va fi selectat de catre AVAS. Salariatii Petrom vor avea la dispozitie 60 de zile lucratoare, de la data anuntata de agent, pentru a depune documentele necesare cumpararii de actiuni.Petrom a fost preluata la sfarsitul anului 2004 de catre grupul austriac OMV, printr-o tranzactie combinata de achizitie de actiuni de la stat si majorare de capital, cu o valoare cumulata de 1,5 mld. euro. Statul roman mai detine 30,8% din actiuni, restul fiind controlate de BERD si de actionarii minoritari. Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,28 miliarde lei, in crestere cu 61%, ca urmare a cotatiei favorabile a produselor petroliere. In sedinta bursiera de ieri, Petrom a tranzactionat 1,27 mil. titluri, la un pret in stagnare la cotatia de 0,5350 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.