O scrisoare in acest sens va fi trimisa la Bruxelles in luna octombrie.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vor solicita in luna octombrie Comisiei Europene o
O scrisoare in acest sens va fi trimisa la Bruxelles in luna octombrie.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vor solicita in luna octombrie Comisiei Europene o noua aminare a termenului privind alinierea preturilor la gazele naturale, a declarat ieri secretarul de stat in MEF Darius Mesca. El a precizat ca va fi alcatuita o comisie din reprezentanti ai MEF si ai ANRE, care vor elabora scrisoarea prin care se va solicita Comisiei Europene aminarea termenului privind alinierea preturilor gazelor din productia interna la nivelul celor din import.

Romania s-a angajat in negocierile cu Uniunea Europeana, inainte de aderarea la blocul comunitar, sa alinieze preturile gazelor din productia interna cu cele ale gazelor de import, pina la sfirsitul anului 2006. Insa autoritatile au solicitat UE o prelungire a termenului pina in 2008 ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat, in urma cu o luna, ca Guvernul intentioneaza sa solicite Comisiei Europene prelungirea calendarului de aliniere a pretului la gazele naturale pina in 2010. El a mentionat, la acea data, ca sustine aprobarea strategiei energetice prin hotarire de guvern, proiectul urmind sa fie prezentat Executivului in luna iulie.

Pentru trimestrul trei al acestui an, ANRE estimeaza un pret mediu al gazului de import de 280 de dolari mia de metri cubi, adica aproape 700 de lei, in timp ce pretul gazului din productia interna este de 470 de lei. Romania importa mai mult de o treime din necesarul anual de gaze, dar, potrivit ultimelor date, se constata o crestere a productiei interne si o scadere a importurilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.