Avocatii Asociatiei Civic Media au inaintat ieri Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, o plangere penala in vederea verificarii imprejurarilor neclare in care Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, a fost internat si a decedat subit in Spitalul Clinic Fundeni, in timpul sau in urma unei interventii chirurgicale executate de catre echipa dr. Ionel Sinescu si dr. Dan Tulbure.
"Din respect pentru adevar, va solicitam clarificarea urgenta a acestor aspecte, pe calea unei cercetari temeinice, intrucat consideram ca evenimentele s-au produs de o maniera precipitata, cu elemente de contradictorialitate care alimenteaza suspiciuni dintre cele mai diverse, intr-un moment in care in Biserica Ortodoxa Romana erau iminente o serie de modificari structurale, iar concurenta pentru succesiune devenise de cativa ani o modalitate de actiune publica", se afirma in Plangerea catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Pentru aceasta va rugam sa cercetati in mod deosebit si momentele premergatoare spitalizarii Prea Fericitului Parinte Teoctist", cere Asociatia. "Mentionam ca, in mod impardonabil, Spitalul a refuzat oferirea de informatii publice adecvate atat catre presa, precum si oferirea datelor si a documentelor medicale catre familie, desi nu exista nici un impediment legal pentru acest tip de secretomanie confundat cu o pretinsa <<confidentialitate>> prevazuta insa pentru alte situatii si alti subiecti, de Legea cu privire la drepturile pacientului", se stipuleaza in Plangere.
In ce priveste anchetele Colegiului Medicilor si Ministerului Sanatatii, Civic Media afirma: "Consideram ca verificarea nemjilocita de catre procurori a situatiei sesizate trebuie facuta de indata, indiferent daca Ministerul Sanatatii sau Colegiul Medicilor desfasoara sau nu o ancheta administrativ-disciplinara, daca stabilesc vreo sanctiune in raport de o culpa evidenta a lipsei acordului informat inainte de interventia chirurgicala asupra pacientului, de lipsa de transparenta, de violarea relatiei indelungate a pacientului cu medical curant, de aducerea la cunostinta a riscurilor mortale la care este expus un pacient de peste 90 de ani in cazul unei anestezii generale sau de orice alta neregula medicala".
"Fiind un subiect de maxim interes public, stabilirea imprejurarilor in care a survenit intempestiv decesul Patriarhului Romaniei trebuie sa constituie o prioritate si pentru institutiile Statului Roman, cu atat mai mult cu cat o serie de institutii europene si personalitati de larga recunoastere internationala asteapta un raspuns cu privire la cele sesizate. Va informam ca puteti sa alcatuiti o documentare temeinica asupra mai multor subiecte demne de cercetat consultand presa romana incepand cu data de 3.08.2007, in mod special ziarele Adevarul, Curentul, Evenimentul Zilei, Gardianul, Libertatea, Romania libera si ZIUA, ca si arhiva postului public britanic de Radio BBC", se incheie plangerea Civic Media. n(L.I.)