Dupa Spania, o pasta de dinti de origine chinezeasca este interzisa si in Romania.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 2.000 de lei importatorul pastei de dinti Maxam Triple Action si Spearmint Tri Leaf, cu sediul in judetul Ilfov, dupa ce aceleasi marci au fost declarate toxice in Spania in luna iulie, potrivit presedintelui ANPC, Dan Vlaicu.

In plus, la cererea autoritatilor pentru protectia consumatorilor, firma importatoare a distrus o cantitate de 6.122 de tuburi de pasta de dinti. Substanta care prezinta risc toxic atunci cind este in concentratie de 0,17 mg/kg corp poarta denumirea de dietilen glycol.

Oficialul ANPC a explicat ca, in urma notificarii primite din Spania, dar si din cauza ca importatorul pastei de dinti nu le-a pus la dispozitie dosarul tehnic privind cantitatea pastei de dinti, ANPC a dispus controale in toata tara. „Astazi, la Dimbovita am gasit patru paste intr-un magazin", a spus Vlaicu.

De asemenea, pentru ca nu exista norme in Romania care sa precizeze nivelul de dietilen glycol in cosmetice, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a cerut Ministerului Sanatatii efectuarea unor teste suplimentare de laborator. „In urma testelor de laborator pe care le-am cerut autoritatilor de sanatate publica ni s-a confirmat existenta pe piata romaneasca a unor marci si sortimente de paste de dinti de provenienta China, cu risc crescut de patologie atit pentru copii, cit si pentru adulti", a spus Vlaicu.

Contactat de Cotidianul pentru mai multe detalii, inspectorul-sef de la Inspectoratul de Sanatate Publica Bucuresti a recomandat ca aceasta pasta de dinti, Maxam, sa nu fie folosita de catre copiii si adultii cu disfunctie renala si patologie hepatica a sistemului nervos central.