Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vor solicita Comisiei Europene, in luna octombrie, o noua amanare a termenului privind alinierea preturilor la gazele naturale, a declar
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vor solicita Comisiei Europene, in luna octombrie, o noua amanare a termenului privind alinierea preturilor la gazele naturale, a declarat, ieri, secretarul de stat in MEF Darius Mesca (foto), in cadrul conferintei "Focus Energetic".
El a precizat ca va fi alcatuita o comisie din reprezentanti ai MEF si ai ANRE, care vor elabora scrisoarea prin care se va solicita Comisiei Europene amanarea termenului privind alinierea preturilor gazelor din productia interna la nivelul celor din import. Reamintim, in cadrul negocierilor de aderare la UE, Romania s-a angajat sa aduca, pana la sfarsitul anului 2006, pretul gazelor din productia interna la nivelul celui din import. S-a obtinut apoi o derogare pana in 2008, iar acum se doreste prelungirea acestui termen.
Pe de alta parte, ANRE a primit, luni, o solicitare scrisa din partea complexului energetic Rovinari pentru a recunoaste in tarifele pentru populatie o serie de costuri ale producatorului, ceea ce ar duce la majorarea preturilor, a anuntat presedintele ANRE, Gergely Olosz. El a precizat ca a primit o solicitare verbala si din partea Electrocentrale Bucuresti. "Vom analiza la sange cerintele acestor producatori si vom lua o decizie", a spus presedintele ANRE. El a adaugat ca, la gaze naturale, Autoritatea nu a primit pana in prezent nici o solicitare pentru modificarea preturilor la consumatorii captivi.
Seceta reduce contractele Hidroelectrica
Compania Hidroelectrica va reduce cantitatile de energie furnizate pe baza de contract, daca Administratia Nationala "Apelor Romane" (ANAR) va declara stare de seceta pe unele rauri interioare, a declarat directorul companiei, Traian Oprea. Daca va fi declarata stare de forta majora, Hidroelectrica nu va mai fi obligata sa respecte cantitatile de energie livrate catre furnizorii de electricitate. Potrivit lui Oprea, compania a majorat preturile cu circa 20%, prin renegocierea contractelor, intrucat a anticipat reducerea productiei ca urmare a secetei si a vrut sa mentina nivelul veniturilor. El a precizat ca unul dintre furnizorii la care a majorat pretul este Alro Slatina.
Compania Hidroelectrica a obtinut in primul semestru al acestui an un profit similar cu cel inregistrat in primele sase luni din 2006, in valoare de 30 milioane lei (noua milioane de euro), in timp ce veniturile s-au cifrat la 950 milioane lei (circa 285 milioane de euro).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.