Salariile de inceput ale stewardeselor pot porni de la 1.000 de euro, plus beneficii.

Compania aeriana Gulf Air cauta in Romania insotitoare de bord. Candidata ideala trebuie sa nu aiba obligatii familiale, sa nu aiba semne vizibile, cum ar fi cicatrice sau tatuaje, sa aiba o inaltime minima de 1,56 m si o greutate a corpului proportionala. O alta conditie speciala mentionata in anuntul de recrutare al companiei este abilitatea candidatei de a inota liber 50 m in apa, potrivit site-ului oficial al companiei, care nu are reprezentanta in Romania. Rutele de zbor pe care vor lucra insotitoarele de avion angajate de Gulf Air vor acoperi Asia, Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Cele care indeplinesc aceste conditii minime pot veni la interviul de angajare care se va sustine la hotelul Intercontinental Bucuresti, Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 4, pe 17 si 18 august, date confirmate de oficialii hotelului Intercontinental. Printre beneficiile insotitoarelor de bord, reprezentantii companiei Regatului Bahrain mentioneaza venituri scutite de taxe, dar si cazare si transport gratuite, oferite de compania Gulf Air.

Contactat de Cotidianul pentru a oferi detalii legate de calitatile insotitoarelor de bord, Cristian Curus, editorul portalului airclick.net, spune ca majoritatea companiilor aeriene care angajeaza stewardese, mentioneaza ca doresc persoane cu aspect placut, insa acest lucru nu este esential in meseria pe care aceste femei o vor desfasura, ci sentimentul de siguranta pe care trebuie sa il inspire: „Stewardesele nu se afla la bordul unei aeronave pentru a servi o cupa de sampanie sau o portie de mincare. Rolul lor este sa asigure siguranta pasagerilor din momentul urcarii lor in avion si pina la debarcare. De asemenea, ele trebuie sa fie oricind pregatite sa acorde primul ajutor oricarui pasager aflat la bord". Prin urmare, explica Cristian Curus, insotitoarele de bord trebuie sa fie rezistente la stres, sa treaca de o serie de teste in urma carora se va observa daca pot face fata unui zbor si trebuie sa nu le fie frica de avion. „Sa nu uitam ca, si in cele mai rele conditii de zbor, stewarzii trebuie sa «zimbeasca» si sa le ofere pasagerilor acea incredere pe care acestia o cauta atunci cind ceva nu decurge tocmai normal la bordul aeronavei", argumenteaza Cristian Curus. Acesta adauga ca salariul insotitoarelor de bord variaza de la o companie la alta, fiecare companie avind politici de salarizare diferite: „Salariul minim/mediu pentru un nou-venit este de aproximativ 1.000 de euro, la care se adauga diverse bonusuri si facilitati, precum biletele gratuite".

Conform legilor internationale exista un numar maxim de ore de zbor pe care o stewardesa le poate efectua in decursul a 24 de ore. Astfel, un steward nu poate lucra mai mult de 14 ore pe zi, iar in cazul companiilor de linie (n.r. - low-cost), minimumul de ore lucrate este de 8, iar media de 12 ore in decursul a 24 de ore, dupa care urmeaza o perioada de pauza pentru odihna. In cazul companiilor low- cost, acestea isi folosesc angajatii aproape de nivelul maxim impus de regulile de siguranta, si anume 14 ore pe zi.

O alta conditie esentiala pe care un steward trebuie sa o indeplineasca este flexibilitatea pe toate planurile din cauza posibilelor relocari la orice alta baza a companiei aeriene la care este angajat.

Mai multe detalii despre cariera in cadrul companiei Gulf Air, pe www.cotidianul.ro/select