Fostul ministru de Interne general locotenent (r) Mihai Chitac a fost trimis ieri in judecata de procurorii militari, pentru ordinele date in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, care ar fi determinat uciderea prin impuscare a doi manifestanti.
Fostul ministru de Interne general locotenent (r) Mihai Chitac a fost trimis ieri in judecata de procurorii militari, pentru ordinele date in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, care ar fi determinat uciderea prin impuscare a doi manifestanti.

Prin acelasi rechizitoriu au mai fost deferiti justitiei fostul adjunct al lui Chitac, generalul maior (r) Gheorghe Andrita, fostul comandant al UM Trupe de Paza si ordine Ploiesti, colonelul (r) Dumitru Costea, si fostul ofiter I Sectia Parasutisti - Comandamentul Aviatiei Militare, Vasile Constantin.

Potrivit anchetatorilor, la data de 13 iunie 1990, Chitac, Andrita si Costea ar fi dat ordin subordonatilor sa traga cu munitie de razboi in manifestantii din fata Ministerului de Interne. Gloantele mitralierelor, probabil ricosate din zidurile de beton, au provocat moartea a doi tineri de 25 de ani, sustin procurorii militari.  

Vasile Constantin este acuzat ca, in noaptea de 13 spre 14 iunie 1990, si-a determinat subordonatii sa traga in manifestantii din zona "Romarta Copiilor". Doua persoane au fost ucise si alte trei au fost ranite. Procurorii sustin ca, in momentul impuscarii, victimele fugeau pentru a-si apara viata, nereprezentand vreun pericol pentru militari. De altfel, trei din cei patru barbati impuscati mortal in ziua de 13 iunie au fost loviti din spate de gloante.   

DOSARE DISJUNSE. Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, invinuit si el pentru determinarea uciderii manifestantilor, este cercetat in continuare, intr-un dosar desprins din cel al generalului Chitac. Cazul sau a fost transferat, in urma cu trei zile, de la Sectia Militara la cea de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Instantei supreme, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu au competenta sa cerceteze civili. 



Jurnalul National va prezinta rechizitoriul (doc - 80 KB) prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata in cazul celor patru ofiteri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin