Falezele au inceput sa se surpe, mai multe hoteluri au fost inundate, iar apa a patruns in zeci de locuinte in urma ploii torentiale cazute marti noaptea in Constanta. Investitorii din statiunea Venus estimeaza pierderi de peste 50.000 de euro din cauza inundatiilor.

Precipitatiile cazute in ulti-mele zile au stricat concediile turistilor aflati pe litoralul romanesc si au provocat pierderi agentilor economici. "Asociatia estimeaza o pierdere de peste 50.000 de euro daca ni se inchide plaja o saptamana. Asta este doar o parte din pierderi, deoarece agentiile de voiaj au inceput sa sune, sa vada daca ne mai trimit turistii sau nu", a explicat Lucian Iftimie, presedintele Asociatiei Investitorilor din Statiunea Turistica Venus (AISTV). In judetul Constanta, cantitatea de precipitatii inregistrata in doua zile a ajuns la cantitatea normala in sase luni, adica 140 de litri pe metru patrat.


PAGUBE. Conform datelor transmise de Apele Romane, au fost deteriorate zone de plaja din aproape toate statiunile de pe litoral, iar in unele locuri s-au format ravene, adica o vale stramta cu versanti abrupti, formata prin eroziune de suvoaie. Deoarece ploaia se potolise de doar cateva ore, ieri, autoritatile inca mai lucrau la stabilirea si la evaluarea pagubelor. "Vom lucra nonstop pentru refacerea zonelor afectate de inundatii, insa in zonele grav afectate interventia va dura ceva mai mult", a explicat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL). La o prima evaluare a pagubelor, autoritatile au constatat ca este nevoie de o degajare a resturilor aduse de ape, de reinnisipare, precum si de afanare si ecologizare a nisipului.


PLAJE DISTRUSE. Au fost afectate zone din statiunea Olimp I in zona Paparazzi si CilckNet, in statiunea Jupiter, in zona Golful Meteor, precum si zone din statiunile Cap Aurora, Costinesti, Eforie Nord si Eforie Sud. Falezele au inceput sa se surpe, mai multe hoteluri au fost inundate. Cea mai afectata este plaja Esplanada din statiunea Venus, care este deteriorata in proportie de 70%, cu ravene de 60 de centimetri si adanci de 2-4 metri. "La Esplanada nu mai este plaja. Acolo, daca nu se intervine cu utilaje multe si repede, risti sa pierzi turistii", a declarat Catalin Anton.


SCANDAL. Investitorii in turism din statiunea Venus sunt nemultumiti de decizia DADL de a le inchide plaja, timp de o saptamana, pentru refacerea zonelor afectate de ploile cazute in ultima perioada. "Asociatia protesteaza fata de modul abuziv in care Apele Romane doreste sa inchida plaja Esplanada, din statiunea Venus, pentru o saptamana, pentru a o reface dupa ce a fost distrusa de inundatii", a declarat Lucian Iftimie. Investitorii considera ca, cei de la DADL vor sa se razbune, deoarece ei au sesizat organele de cercetare penala de furtul si delapidarile pe care le face Apele Romane. "Consideram aceasta actiune abuz in serviciu, abuz care ne va prejudicia in plin sezon afacerile. Asta se intampla pentru ca le-am limitat furturile celor de la Apele Romane. Mai fura omul, dar astia nu se mai satura. Cand au adunat algele au zis ca a durat sase zile, iar ei au lucrat sase ore. De aici isi incaseaza banii", a explicat Lucian Iftimie.


SolutiiReprezentantii asociatiei spun ca au nevoie de un buldozer, de un tractor cu grapa si de cativa oameni dispusi sa munceasca intre orele 20:00 si 6:00 pentru a reface plaja intr-un timp mult mai scurt. "Am nevoie de trei utilaje si de cativa oameni care sa lucreze sub indrumarea mea si voi face plaja mai frumoasa decat o pot face ei", a declarat Lucian Iftimie (foto). Pentru a demonstra ca se poate amenaja plaja si fara a fi inchisa, asociatia a mobilizat 12 angajati, care intr-o ora au amenajat manual peste 500 de metri de plaja.
"Nimeni nu-si asuma responsabilitatea sa intre cu utilaje mari, necesare la lucrari, printre turisti. Oricum, Esplanada va fi inchisa pe sectoare, nu toata o data", a precizat Catalin Anton.