Seceta prelungita a fost inlocuita, ieri, de ploile torentiale si vijelia care au cuprins jumatatea estica a tarii - Muntenia, Dobrogea, jumatatea de sud a Moldovei si zona de munte -, urmand ca astazi sa se extinda in Moldova si in Carpatii Oriental
Seceta prelungita a fost inlocuita, ieri, de ploile torentiale si vijelia care au cuprins jumatatea estica a tarii - Muntenia, Dobrogea, jumatatea de sud a Moldovei si zona de munte -, urmand ca astazi sa se extinda in Moldova si in Carpatii Orientali. Nici Capitala nu a scapat de furtuna, insa de data aceasta nu s-au inregistrat victime, copacii prabusiti avariind insa masini, garduri si cabluri electrice.
In judetul Constanta au fost inundate 11 localitati, in Buzau 10, iar in Braila - 17, precipitatiile cazute provocand pagube in gospodarii, lasandu-le fara apa potabila si energie electrica, dar afectand si infrastructura rutiera. In municipiul Constanta a fost nevoie de 20 de interventii ale echipelor Regiei de Apa in cartierele Coiciu, Gara, Dacia, Tomis I. O viitura pe raul Moldova a surprins trei ieseni, cu varste de 17, 18 si, respectiv, 75 de ani, pe o insulita, in apropierea satului Verseni, judetul Iasi, toti fiind salvati de echipele Inspectoratului pentru Situatii de Urgente.
Statiunile Venus, Olimp, Costinesti, dar si localitatile Tuzla, Mosneni si Pecineaga au primit ieri dimineata de la ANM avertizare "now-casting" de cod portocaliu, pentru intervalul 9.45 - 10.45, insa abia dupa ce potopul trecuse. Astfel, chiar in timpul transmiterii avertizarii, in zona Pecineaga - 23 August cazusera deja, in ora cu pricina, 76 de litri de apa de ploaie pe metrul patrat. Avertizarile de acest tip vizeaza in general perioade foarte scurte de timp, cuantificabile in ore si minute, si nu in zile, asa cum sunt cele emise de centrala ANM.
In judetul Suceava a fost grav avariat un pod amplasat pe DN 17, iar circulatia intre Campulung Moldovenesc si Frasin a fost inchisa. Din cauza alunecarilor de teren pe DN 7, in comunele Cotmeana si Moraresti din judetul Arges traficul vehiculelor de peste 7,5 tone a fost deviat pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, DN 65-Pitesti-Slatina-Ganeasa, DN 64-Dragasani-Ramnicu Valcea si retur.
Bucurestenii, sfatuiti sa stea acasa
Autoritatile din Capitala, atentionate inca de luni seara ca vor avea parte de doua zile cu ploi torentiale si vijelii, au iesit in strada doar ca sa arate ca se preocupa de fenomen, pentru ca baltile de apa au zacut, ca de obicei, "neclintite" pe la intersectii. Chiar daca n-a mai murit nimeni de data aceasta, copaci prabusiti peste masini, garduri si cabluri electrice tot am avut. Apa Nova s-a mobilizat doar pe hartie, transmitandu-ne la redactie un comunicat menit sa ne asigure ca echipele sale sunt pregatite sa intervina "in cazul unor eventuale inundatii". Cu cinism, conducerea companiei recomanda bucurestenilor sa-si protejeze bunurile si sa evite deplasarea in zonele unde "s-ar putea produce acumulari de apa", adica aproape jumatate din oras.
Ieri, bilantul precipitatiilor arata astfel: traficul rutier aproape blocat in centrul orasului, artere periferice inundate, doua strazi surpate si copaci prabusiti. O portiune din strada Olari (Sectorul 2) - artera paralela cu Calea Mosilor - s-a surpat, in jurul pranzului, traficul in aceasta zona fiind deviat, intrucat artera avea sens unic de circulatie. De asemenea, din cauza lucrarilor prost efectuate de o firma angajata de Apa Nova pe strada Gheorghe Stefan (in apropiere de Bd. Ionescu Sisesti din Sectorul 1), mai multe masini au ramas blocate, impiedicand desfasurarea circulatiei in zona. Tot aici s-a inregistrat si o avarie la reteaua de gaze. In Sectorul 4 s-au prabusit cinci pomi - doi dintre ei avariind masini, un gard si cabluri electrice -, iar patru strazi au fost inundate. Si in Sectorul 6 s-au inundat mai multe strazi din cartierul Giulesti-Sarbi, fiind nevoie de interventia a sase motopompe si doua vidanje pentru degajarea apei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.