Aproape 100 de inregistrari atesta faptul ca Führerul asculta compozitori rusi si interpreti evrei, indeobste considerati „subumani" de catre nazisti.

In 1945, Lev Besimenski, un capitan din armata rusa, a ajuns, in compania a doi colegi, la Cancelaria Reichului din Berlin, localizata in apropierea buncarului in care s-a sinucis Hitler. Ceilalti militari s-au servit cu argintaria gravata cu initialele Führerului, dar Besimenski, meloman inrait, a facut o alta descoperire: a dat peste rinduri si rinduri de cutii solide din lemn, numerotate cu grija, dintre care unele contineau colectia muzicala a lui Hitler. Ani mai tirziu, fiica lui Lev Besimenski, Aleksandra, acum in virsta de 53 de ani, a gasit intimplator, in podul casei de vara a familiei, inregistrarile muzicale insusite de capitan si etichetate „Führerhauptquartier" (n.red. - Cancelaria Reich-ului), potrivit „Der Spiegel". Aceste intimplari se petreceau in 1991. Cind Aleksandra si-a intrebat tatal despre provenienta muzicii, el a refuzat sa discute. Abia dupa decesul capitanului, la virsta de 86 de ani, fiica sa a vorbit public despre colectie.

Dintre cele 100 de discuri, unele sint zgiriate, altele, sparte, dar majoritatea sint inca functionale, ca de pilda cele continind sonatele pentru pian ale lui Beethoven sau „Olandezul zburator" al lui Wagner. Surprinzator insa, titluri de Ceaikovski, Borodin si Rahmaninov figurau in colectie. Ba chiar una dintre interpretari ii apartine violonistului Bronislaw Huberman, evreu de origine poloneza pe care dominatia nazista l-a fortat sa paraseasca Europa. Asta in pofida faptului ca in „Mein Kampf" Hitler afirma ca arta evreiasca nu exista. „Mi se pare o completa bataie de joc. Milioane de slavi si de evrei au murit din cauza ideologiei rasiste naziste", a comentat Aleksandra Besimenski, ea insasi evreica, despre colectia Führerului.