Tinerii care au inchiriat apartamente de la ANL in 2001-2002 pot achizitiona locuintele. Guvernul a decis vinzarea la pretul de piata si interzicerea revinzarii timp de cinci ani.

„Am stabilit ca beneficiarii programului de locuinte pentru tineri sa poata cumpara apartamentele dupa cinci ani de la momentul inchirierii fara a fi conditionati de virsta", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. Guvernul a decis ca locuintele sa poata fi cumparate la pretul de piata, si nu la cel de inventar. „Vom vinde apartamentele la pretul pietei, nu in rate, ci cu banii jos. Se poate face totusi un credit ipotecar. Dupa intrarea in vigoare a ordonantei adoptate azi (marti - n.r.), tinerii care au inchiriat de la ANL in 2001 si 2002 se pot adresa autoritatilor locale pentru a demara procedurile de cumparare a apartamentelor. Acum pot fi vindute 2.100 de locuinte, si am facut un calcul potrivit caruia daca se vor vinde chiriasilor 65% dintre ele, statul va obtine 60 de milioane de euro, la un pret mediu de 40.000 de euro", a spus ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely.

Actul normativ adoptat de Executiv prevede ca banii obtinuti in urma vinzarii sa fie folositi pentru constructia altor blocuri de locuinte pentru tineri. „Se va constitui un fond special in care sa fie colectati banii. Scopul este ca toate fondurile sa se intoarca in constructia de locuinte. Am obtinut si de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un imprumut de 140 de milioane de euro tot pentru a ridica blocuri pentru tineri", a spus Borbely. In plus, mai exista o conditie, beneficiarii nu vor putea vinde locuintele timp de cinci ani dupa achizitionare. „Aceasta a fost solicitarea BDCE, care priveste programul ca pe unul social si pentru evitarea speculei", a mai spus Borbely.