Estimarea apartine vicepresedintelui AVAS, Constantin Botez.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va promova actul normativ prin care va putea vinde actiuni Petrom catre salariati pina la finele acestui an, dupa ce va primi avizele necesare de la institutiile implicate, a declarat ieri vicepresedintele Autoritatii, Constantin Botez.

AVAS a publicat pe site-ul institutiei, in urma cu doua luni, un proiect de hotarire de guvern care vizeaza vinzarea unui pachet de pina la 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei. „Actul normativ se afla inca in dezbatere publica, urmind ca AVAS sa il trimita catre Guvern dupa ce va primi toate aprobarile de la institutiile implicate", a declarat Botez, la un seminar pe teme energetice. El a adaugat ca, pina la finele acestui an, salariatii Petrom ar putea deveni actionari la companie daca isi vor manifesta dreptul sa cumpere titluri Petrom.

„Pretul la care angajatii Petrom vor putea cumpara actiuni va fi acelasi cu pretul cu care OMV a cumparat actiuni Petrom in 2004", a spus vicepresedintele AVAS. Potrivit legii de privatizare a Petrom, salariatii vor plati 5,25 centi/actiune. La acest pret, salariatii ar urma sa plateasca circa 235 de milioane de euro, iar valoarea de piata a pachetului de actiuni este, conform cotatiilor de la Bursa de Valori Bucuresti, de circa 765 de milioane de euro.

Vinzarea pachetului de 8% din actiuni se va realiza prin interme-diul unui agent de privatizare, care va fi selectat de catre AVAS. Salariatii Petrom vor avea la dispozitie 60 de zile lucratoare de la data anuntata de agent pentru a depune documentele necesare cumpararii de actiuni.