Citeva banci importante din Romania acorda credite pentru studii cu perioada de gratie de pina la doi ani.

Trei banci din top cinci ofera produse de creditare destinate studentilor. BRD ofera cea mai lunga perioada de gratie, in timp ce UniCredit Tiriac pare sa aiba cea mai avantajoasa dobinda. BCR a fost prima banca din Romania care si-a adaugat la portofoliu un credit de studii. Care daca este inca putin cunoscut in comparatie cu produsele similare ale bancilor din restul Europei, creditul de studentie poate fi o solutie pentru perioada facultatii. Marele dezavantaj consta in faptul ca accesarea unui astfel de credit presupune ca in perioada facultatii sa fii angajat. Un alt dezavantaj este perioada de gratie destul de mica. In Statele Unite sau in Marea Britanie, studentul acceseaza creditul la inceperea facultatii, urmind sa-l plateasca abia cind termina.

Banca al carei produs dedicat se apropie de standardele europene, fara a excela insa, este BRD. Acest lucru se datoreaza faptului ca perioada de gratie poate ajunge pina la doi ani. Mai precis, un an pentru o durata a studiilor mai mica de 12 luni, respectiv doi ani pentru o perioada de studiu mai mare de un an. Perfect pentru un curs de master, dar nu si pentru cursuri universitare, unde durata de studii nu este mai mica de trei-patru ani. Timpul de acordare variaza de la doi la cinci ani pentru sume cuprinse intre 250, respectiv 10.000 de euro. Actele solicitate includ documente care atesta acceptarea imprumutatului la institutia de invatamint superior agreata de BRD si taxele aferente. Oferind aceeasi perioada de gratie, „Creditul 10 este destinat cheltuielilor «studentesti» ocazionate de derularea studiilor: computer, cursuri suplimentare, carti, distractie etc., fara justificarea destinatiei", potrivit datelor furnizate de banca. Puteti obtine intre 500 si 1.000 de euro, cu mentiunea ca trebuie prezentat un document care sa ateste acceptarea imprumutatului in unul dintre ultimii doi ani de studii sau intr-un program de studii postuniversitare la o universitate selectata de BRD.

Creditul de studii de la UniCredit Tiriac poate fi accesat de student sau chiar de parinte, din acest punct de vedere pierzind din caracteristicile unui credit clasic de studii. Venitul net de familie solicitat de banca este de 600 de lei. Suma minima ce poate fi imprumutata este de 3.000 de euro. Creditul presupune de asemenea si ipoteca pe un imobil si, atipic pentru un credit de studii, nu ofera perioada de gratie. Totusi, dobinzile sint destul de avantajoase. Pentru lei dam 6,95% pe an, pentru dolari, 7,95% pe an, si pentru euro, 5,95% pe an. Comisionul de acordare este de 2%, comisionul de administrare - 0,5% din soldul creditului, iar daca doriti sa rambursati anticipat creditul veti plati inca 2% din suma rambursata.

BCR ataca segmentul creditelor dedicate studentilor cu doua produse: unul dedicat platii scolarizarii si cheltuielilor de intretinere si un altul pentru plata costurilor in vederea participarii la simpozioane sau colocvii. Principala calitate a acestora: se iau in considerare si veniturile familiei. Primul dintre ele, Academic Extra, se acorda prin virament in contul institutiei de invatamint si vizeaza plata a pina la 50% din costul scolarizarii. Functioneaza mai degraba pentru plata unor studii in strainatate, avind in vedere ca nu exista o perioada de gratie semnificativa. Imprumutul se acorda atit in lei, cit si in valuta, cu o valoare maxima de 30.000 de euro sau echivalent in lei. Termenul maxim de acordare este de zece ani, iar banca nu solicita avans. Dobinda pentru lei variaza in functie de termenul de rambursare, de la 14% - fixa si 15% - variabila pentru un an la 16,5% variabila si 12,5% revizuibila pentru o perioada intre cinci si zece ani.

Cele mai avantajoase credite din Romania, pe www.cotidianul.ro/select