Un barbat in varsta de 38 de ani se afla de aproximativ sase ani intr-o stare de constienta minima, ca urmare a unui traumatism cranian. La ora actuala, el este capabil sa vorbeasca si sa manance gratie unui sistem de stimulare electrica a creierului
Un barbat in varsta de 38 de ani se afla de aproximativ sase ani intr-o stare de constienta minima, ca urmare a unui traumatism cranian. La ora actuala, el este capabil sa vorbeasca si sa manance gratie unui sistem de stimulare electrica a creierului. Performanta apartine unei echipe de neurologi de la Weil Cornell Medical College din New York, care au publicat recent rezultatele obtinute in revista Nature.  


Trebuie precizat ca starea de luciditate minima este diferita de coma sau de stare vegetativa avansata. Potrivit dr Joseph Giacino, unul dintre autorii studiului, inainte de stimularea creierului, pacientul se limita la usoare miscari ale ochiului sau degetului. Acum, el se foloseste de cuvinte pentru a raspunde rapid unor intrebari, mesteca, inghite hrana si nu mai are nevoie de hrana artificiala.


Principiul consta in electrozii implantati in anumite zone ale creierului si conectati la o baterie plasata in piept, pe principiul unui pacemarker cardiac. Aceasta tehnica, folosita deja in cazul bolnavilor de Parkinson, a fost testata timp de sase luni. Analiza comportamentului pacientului in perioada in care a beneficiat de stimulare electrica a confirmat imbunatatirea capacitatilor de a se hrani si de a comunica. Autorii studiului spun ca, daca aceste rezultate se verifica si in cazul altor pacienti, stimularea electrica a creierului ar putea reprezenta un nou tratament al pacientilor aflati in stare de constienta minima.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.