Cu toate ca in ultimii ani in Bucuresti au fost taiati peste un milion si jumatate de copaci, au mai ramas destule spatii inregistrate drept verzi. Numai pe hartie, caci in realitate nu este nici un fir de verdeata pe ele. Majoritatea gestionate pros
Cu toate ca in ultimii ani in Bucuresti au fost taiati peste un milion si jumatate de copaci, au mai ramas destule spatii inregistrate drept verzi. Numai pe hartie, caci in realitate nu este nici un fir de verdeata pe ele. Majoritatea gestionate prost, ramase la stadiul de pamant.


O inventariere a spatiilor verzi a fost facuta de curand de Primaria Capitalei si a scos la iveala faptul ca in Bucuresti sunt spatii trecute in registre drept verzi, gasite insa pe teren in paragina. Responsabilitatile sunt impartite, astfel incat cu greu poate fi cineva tras la raspundere. Unele ar trebui sa fie ingrijite de primariile de sector, altele de municipalitate. Haosul din sistem si pasarea vinei dintr-o parte in alta au dus la disparitia multor zone verzi, transformate ulterior in carciumi, hoteluri sau cartiere rezidentiale. Pe principiul mai bine mai tarziu decat niciodata, Primaria Capitalei vrea sa faca ordine in acest domeniu, destul de controversat.


AER MAI CURAT? S-a tot vorbit despre imbunatatirea calitatii mediului, despre harta cadastrala a Capitalei, un fel de inventariere a copacilor, despre harta de zgomot.

Pana acum nu s-a facut mai nimic, insa normele europene impun un regulament foarte strict. Astfel,  primarul general, Adriean Videanu, a promis ca in sase luni vor aparea primele schimbari. "Am pus la punct un plan local de actiune pentru mediu (PLAM), practic vrem o imbunatatire a calitatii mediului. Am inventariat deja spatiile verzi, am aflat ca sunt multe neingrijite, la stadiul de pamant. Vom avea o baza de date, o harta in format vectorial care sa permita actualizarea si accesarea informatiilor in timp real privind starea arborilor si a terenurilor din Capitala", a spus Videanu. Pentru a nu mai aparea o confuzie intre cine administreaza si ce, Municipalitatea vrea sa preia toate zonele verzi ale Capitalei. "Vom planta 200.000 de platani, toate spatiile verzi vor avea sisteme de irigatii si gazon de calitate. Vom incepe cu Piata Universitatii, zona din fata Teatrului National, si Piata Unirii", a mai spus primarul general.


STOP TAIERII ILEGALE. O alta problema care trebuie rezolvata este cea referitoare la salvarea spatiilor verzi amenajate. Astfel, edilul-sef vrea sa modifice actual sistem de acordare a avizelor de taiere a copacilor prin intermediul unui proiect de hotarare ce va fi discutat in Consiliul General.

"Avizele sunt date acum si de ADP-urile de sector si de Capitala. Pentru a controla acest fenomen, vreau ca orice taiere de copac sa fie aprobata doar de Primaria Capitalei, ramanand serviciul de toaletare in sarcina primariilor de sector. Si legislatia in vigoare va fi modificata in asa fel incat cine indrazneste sa taie un arbore fara autorizatie, fapta sa sa fie considerata penala", a adaugat Videanu.

Cadastrul verde al orasului, o data pus in practica, va tine sub control defrisarile ilegale, atat de la moda in ultimii ani.


MonitorizareUn alt punct vulnerabil al Capitalei este poluarea cauzata atat de defrisarile masive, cat si de traficul haotic. In acest sens, circulatia Capitalei va fi gestionata incepand de anul viitor printr-un centru de comanda ce va urmari prin satelit mijloacele de transport in comun si va debloca electronic marile intersectii. Masini de interventie ale Salvarii, Pompierilor, Politiei urmarite prin satelit, astfel incat sa li se asigure unda verde catre zona de interventie, dar si semafoare inteligente, care vor debloca electronic intersectiile aglomerate sunt cateva din caracteristicile noului sistem de management al traficului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.